13 april – Vrijdag de 13e | Scrabble dag | Internationale Planten Waarderingsdag

Waarom is vrijdag de 13e een ongeluksdag?

De combinatie van vrijdag en het getal dertien wordt door velen als een ongeluksdag gezien. Maar waarom? Er zijn een aantal minder leuke dingen gebeurd op een vrijdag en in het christendom wordt dertien gezien als ongeluksgetal. Welke gebeurtenissen vonden plaats op een vrijdag of had te maken met het getal dertien:

  • God knikkerde Adam en Eva uit de tuin van Eden
  • Christus werd gekruisigd
  • er zaten 12 apostelen aan tafel bij Christus tijdens het Laatste Avondmaal, totaal 13 man
  • beulendag in Groot-Brittannië (dag waarop mensen werd onthoofd)
  • op 13 oktober 1307 werden alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone gearresteerd

In Nederland kwam de echte doorbraak van “vrijdag de dertiende” als ongeluksdag pas in 1980, in dat jaar verscheen de horrorfilm “Friday the Thirteenth”. Daarvoor waren we in Nederland niet zo bijgelovig Maar klopt het wel dat er op vrijdag de dertiende meer ongelukken zijn? Nee, volgens de verzekeraars komen er juist op vrijdag de dertiende minder ongevalsmeldingen binnen dan op andere dagen.

Paraskevidekatriafobie

Lukt het jou om het woord paraskevidekatriafobie in één keer uitspreken? Dan kan ik je feliciteren, je lijdt niet aan een ziekelijke, irrationele angst voor vrijdag de dertiende. Tenminste dat vindt therapeut Donald Dossey, specialist in het behandelen van mensen met irrationele angsten.

Wereld Scrabble dag

Wereld Scrabble dag vier je natuurlijk met een ouderwets potje scrabble spelen. Dan wel het bordspel en niet de online variant Wordfeud. Goed, je hebt het bordspel uit de kast gehaald en  alles staat klaar om te beginnen. Nu het spannende moment dat je de 7 letters mag pakken. Als je de letters Q U A Y G M A hebt gepakt en je mag als eerste beginnen dan hoef je niet in de stress te schieten. Je mag je zelfs erg gelukkig prijzen want met deze letters kun je een openingszet neerleggen waarmee je veel punten kunt scoren. Zie je het? Nee? Het is AQUAGYM! Goed voor 130 punten. Tjakka!

Internationale Planten Waarderingsdag

Stel je eens een wereld zonder planten voor…..dan ben je snel klaar want zonder planten kunnen mens en dier niet leven op aarde. Het moderne leven wat wij leiden heeft een keerzijde, het produceert op allerlei manieren flinke hoeveelheden chemische troep en giftige fijnstoffen. Zonder planten hebben we geen goede luchtkwaliteit, hebben we überhaupt geen lucht om in te ademen maar dat terzijde. Planten ruimen al deze stoffen op en zuiveren daarmee de lucht.

Planten doen meer

Planten zijn de bron van ons eten: groente, fruit en vlees! Zonder bomen geen kasten, zonder de katoenplant geen broek, zonder planten geen boeken en tijdschriften. Zelfs sommige medicijnen, voedingssupplementen en parfums komen van planten. Planten worden ook gebruikt om ons huis en de tuin op te vrolijken. Zonder planten ook geen stickies. En daar staan we bij stil op International Plant Appreciation Day.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.