afbeelding versterkt dag van het roze

13 april – Internationale dag van het Roze | Internationale Kamerplantwaarderingsdag | Nationale Poepdag | Schortelwoensdag | Heilige Woensdag | Wereld Rock-‘n-Roll dag | Wereld Scrabbledag | Dag van de Voorschool

Internationale dag van het Roze

Internationale dag van het Roze is een internationaal evenement dat 15 jaar geleden in Canada is ontstaan. Is het een dag om de kleur roze te promoten? Niet direct als kleur zijnde. Zal het uitleggen. Internationale dag van het Roze is het eindresultaat van wat 2 jonge Canadese scholieren kunnen bereiken. Watskebeurt? Travis Price en David Shepherd namen het op voor een student die gepest en uitgescholden werd omdat hij op zijn eerste schooldag een roze poloshirt droeg.

Hoe ze dat deden? Een pracht van een actie vind ik het. Zij gingen naar een goedkopere zaak en kochten daar een aantal T-shirts die ze volgende dag uitdeelde op school. Ze hadden ook zoveel mogelijk schoolgenootjes ge-e-maild en gevraagd of ze de volgende dag iets roze wilde aantrekken. Resultaat: de volgende was er een ware zee van roze op het schoolplein. Deze actie trok de aandacht van Jer’s Vision (nu Canadian Center for Gender and Sexual Diversity), en zij kwamen op het idee voor een Internationale Dag van het Roze.

Waarom is Internationale Dag van het Roze belangrijk?

Discriminatie kent vele vormen: ras, leeftijd, handicap, geslacht of seksualiteit. De 2SLGBTQIA+-gemeenschap is zeer bekend met het pesten en geweld dat voortkomt uit haatdragende overtuigingen. Hoewel er vooruitgang is geboekt bij het wegnemen van sociale barrières in de samenleving, blijft discriminatie bestaan. Daarom dringt de organisatie elk jaar bij mensen over de hele wereld er op aan om een roze shirt aan te trekken. Om zo hun solidariteit te tonen met de 2SLGBTQIA+-gemeenschap. En om te blijven vechten voor gelijkheid en acceptatie. De tweede woensdag van april heeft de organisatie daarvoor uitgekozen. Hoewel Day of Pink vergelijkbaar is met Pink Shirt Day (23 februari) is Day of Pink meer gericht op het anti-2SLGBTQIA+-pesten.

Waar staat de afkorting 2SLGBTQIA+ voor?

De afkorting staat voor Two-Spirit (2S), lesbian (lesbisch), gay (homoseksueel), bisexual (biseksueel), transgender, queer, intersex (interseksueel) en asexual (aseksueel). De plus (+) staat voor alle andere seksuele oriëntaties, genders en geslachten die niet onder de andere letters vallen

De term Two-Spirit is afkomstig uit de Canadese inheemse bevolking, ouderling Myra Laramee is de bedenker. Zij stelde deze term voor tijdens de derde jaarlijkse Inter-tribal Native American, First Nations, Gay and Lesbian American Conference, die in 1990 in Winnipeg werd gehouden.

Waarom actie voeren?

Of het nu in Canada is of daarbuiten, actievoeren is de enige remedie om te voorkomen dat de klok wordt teruggedraaid als het gaat om acceptatie en gelijkheid voor de 2SLGBTQIA+-gemeenschap. In Canada is men er van overtuigd dat het nu de tijd is om de toekomstige generatie te leren hoe vroegere samenlevingen leefden zodat de geschiedenis zich niet herhaalt. Het is nu de tijd om meer van onze politici en beleidsmakers te eisen en deel te nemen aan het creëren van echte verandering door echte inspanning.

Waarom ben jij nodig? Elk doel heeft een kampioen nodig.

Een bericht van de Canadese organisatie: “International Day of Pink heeft maar één doel: een meer inclusieve en diverse wereld creëren”. Hoe? Door jonge mensen aan te moedigen om sociale misstanden aan de kaak te stellen, meer van hun verzorgers/opvoeders te vragen en op te komen tegen het pesten van hun 2SLGBTQIA+ leeftijdsgenoten.

Door de jaren heen hebben we in heel Canada samengewerkt met talloze opvoeders, politici en organisaties om deze boodschap te verspreiden en jonge activisten te krijgen. We hopen dit werk voort te zetten en elk jaar meer samenlevingen te bereiken. Dit kunnen we alleen doen met uw steun en betrokkenheid. Overweeg dus om ons werk te delen, onze merchandise te dragen, te doneren aan onze zaak en op welke manier dan ook lid te worden van onze beweging.

Dan blijven er nog 7 topics over die allen een eigen info-link hebben

Deel dit bericht