12 oktober – Wereldreumadag | Internationale Dag van het Zicht

Wereldreumadag

Wereldreumadag (WRD) is een initiatief om mensen meer te onderwijzen over de problemen en vraagstukken waar mensen met reumatische aandoeningen en spierziekten (RMD’s) mee te maken hebben. Wereldreumadag krijgt om de twee jaar van European League Against Rheumatism (EULAR) een nieuwe wereldwijde campagne. De campagne voor 2017-2018 heet: “Don’t Delay, Connect Today”.

Vroege diagnose is de sleutel

Mensen met RMD ’s krijgen vaak pas laat een diagnose te horen. De EULAR-campagne wil duidelijk maken dat een vroege diagnose voor reumatische aandoeningen en spierziekten (RMD’s) belangrijk is. Hoe eerder men weet wat er aan de hand is hoe eerder er gestart kan worden met een doelgerichte behandeling zodat de schade beperkt kan worden. Want hoe groter de schade hoe meer het de fysieke vaardigheden beïnvloedt en daarmee direkt de kwaliteit van leven.

Zelf symptomen van fibromyalgie signaleren

Fibromyalgie bijvoorbeeld blijft ongediagnosticeerd bij 3 van de 4 personen en de gemiddelde tijd tot dat een diagnose wordt gesteld is 5 jaar. De grootste oorzaak is het (zelf) niet op tijd herkennen van de symptomen. Een aantal symptomen van fibromyalgie zijn: darmklachten, concentratieproblemen, depressie, gevoelloosheid of tintelingen, chronische hoofdpijn, krachtsverlies, slaapproblemen, stijfheid en pijn. Slaan deze symptomen op jou dan is het raadzaam om een afspraak bij je huisarts te maken en je te laten onderzoeken. “Don’t Delay, Connect Today”!

Verschil tussen reumatoïde artritis en artrose

Reumatoïde artritis is vooral een ontsteking van het gewrichts-slijmvlies waarbij één of meerdere gewrichten zwellen en pijnlijk worden. Deze ontsteking heeft meestal een auto-immuunreactie als oorzaak. Artrose is een gewrichtsaandoening die vooral gekenmerkt wordt door verslechterd kraakbeen in het gewricht, wat gepaard gaat met een milde ontsteking en pijn. In de volksmond wordt artrose gewrichtsslijtage genoemd.

Internationale Dag van het Zicht

World Sight Day is de belangrijkste “dag van” die betrekking heeft op het gezichtsvermogen. Dit jaar ligt de focus op de problemen rond de ooggezondheidszorg. Het verstrekken van effectieve en toegankelijke oogzorgdiensten is de sleutel voor het effectief beheersen van zichtverlies, waaronder blindheid. Het blijkt namelijk dat 80% van alle oorzaken van visuele beperkingen zijn te voorkomen en te genezen.

Gezichtsvermogen is belangrijk

Het thema van dit jaar “Make Vision Count” moet ervoor zorgen dat er meer aandacht wordt besteed aan oogzorg. Niet alleen focussen op ontwikkelingslanden maar kijk ook eens wat dichter bij huis rond. Let vooral op de kwetsbare groepen:  jonge, schoolgaande kinderen, ouderen, mensen met diabetes.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.