afbeelding versterkt dag van de eigen zaak

12 oktober – Dag van de Eigen Zaak | Dag van de Onthaalouder en Kinderverzorger | Wereld Reuma Dag | Dag van de Spaanse Taal | Columbus Dag | Ada Lovelace Dag | Internationale Moment van Frustratie Schreeuw Dag | Week van de Kinderopvang

Dag van de Eigen Zaak

In 2016 besloot de organisatie METRO, waartoe ook Makro Nederland behoort, de Dag van de Eigen Zaak (Own Business Day) te organiseren. De gedachte achter Dag van de Eigen Zaak is om wereldwijd de zelfstandige onafhankelijke ondernemers in het zonnetje te zetten en hun te laten zien dat je hen waardeert. Vandaag zullen er in 23 landen evenementen, speciale aanbiedingen en attenties zijn voor METRO-klanten. Dag van de Eigen Zaak 2021 heeft als motto “Zonder jullie is er niks aan”.

Tegen de achtergrond van door pandemie veroorzaakte lockdowns, dient de Dag van de Eigen Zaak dit jaar vooral als een reminder aan de veerkracht en relevantie van onafhankelijke lokale bedrijven. Zonder deze bedrijven in het straatbeeld is er voor de klanten ook niks aan. Want ga jij graag de stad in als de helft van de panden leeg staat? Steun daarom de lokale onafhankelijke ondernemer wat meer. Zij zijn het hardst getroffen door de COVID-19 pandemie.

Waar wordt Dag van de Eigen Zaak gevierd?

Op Own Business Day 2021 zal in METRO’s geboorteplaats Düsseldorf het licht schijnen. Ook andere steden in Europa zoals Zagreb, Warschau, Krakau, Katowice en Poznan en in Azië en Pakistan doen mee met bepaalde objecten in de schijnwerpers te zetten. In Düsseldorf staat op de Rijntoren al vanaf 9 oktober de namen van 50 lokale onafhankelijke bedrijven geprojecteerd, net zoals op andere lokale bezienswaardigheden. Het hoofdkantoor van METRO AG kan natuurlijk niet ontbreken.

Dag van de Onthaalouder en Kinderverzorger

Laten we bij het begin beginnen: wat zijn een onthaalouders? Voor de lezers uit Vlaanderen is dit een makkelijke vraag. Vraag je aan de gemiddelde Nederlander wat onthaalouders zijn dan wordt het al lastiger. De uitleg die op Wikipedia staat is de volgende: Onthaalouders zijn personen – of enkel een man of vrouw – die kinderen opvangen in de eigen woning.

In Vlaanderen heeft men twee soorten onthaalouders: zelfstandige onthaalouder en onthaalouder aangesloten bij een dienst. Een zelfstandige onthaalouder werkt onder een “zelfstandigenstatuut”. Een onthaalouder die aangesloten is bij een dienst krijgt alleen maar een onkostenvergoeding.

Onthaalouders en Kinderbegeleiders

Jaarlijks wordt op 12 oktober in Vlaanderen de Dag van de Onthaalouders en Kinderbegeleiders gevierd. Een dag waarop ouders en werkgevers als blijk van waardering een presentje of wat extra aandacht geven aan de onthaalouder en kinderbegeleider. Want de onthaalouder en kinderbegeleider spelen een belangrijke rol bij de opvang en zeer zeker bij de opvoeding van het kind.

Wereldreumadag

De organisatie van Wereldreumadag (World Arthritis Day) heeft als doel mensen meer te onderwijzen over de problemen en vraagstukken waar mensen met reumatische aandoeningen en spierziekten (RMD’s) mee te maken hebben. Wereldreumadag krijgt om de twee jaar van European League Against Rheumatism (EULAR) een nieuwe wereldwijde campagne. De campagne voor 2017-2018 heet: “Don’t Delay, Connect Today: Time2Work”.

Vroege diagnose is de sleutel

Mensen met RMD’s krijgen vaak pas laat een diagnose te horen. De EULAR-campagne wil duidelijk maken dat een vroege diagnose voor reumatische aandoeningen en spierziekten (RMD’s) belangrijk is. Hoe eerder men weet wat er aan de hand is hoe eerder er gestart kan worden met een doelgerichte behandeling zodat de schade beperkt kan worden. Want hoe groter de schade hoe meer het de fysieke vaardigheden beïnvloedt en daarmee direct de kwaliteit van leven.

Herkennen symptomen van fibromyalgie signaleren

Fibromyalgie bijvoorbeeld blijft ongediagnosticeerd bij 3 van de 4 personen en de gemiddelde tijd tot dat een diagnose wordt gesteld is 5 jaar. De grootste oorzaak is het (zelf) niet op tijd herkennen van de symptomen. Een aantal symptomen van fibromyalgie zijn: darmklachten, concentratieproblemen, depressie, gevoelloosheid of tintelingen, chronische hoofdpijn, krachtverlies, slaapproblemen, stijfheid en pijn. Slaan deze symptomen op jou dan is het raadzaam om een afspraak bij je huisarts te maken en je te laten onderzoeken.

Wat is het verschil tussen reumatoïde artritis en artrose?

Reumatoïde artritis is vooral een ontsteking van het gewrichtsslijmvlies waarbij één of meerdere gewrichten zwellen en pijnlijk worden. Deze ontsteking heeft meestal een auto-immuunreactie als oorzaak. Artrose is een gewrichtsaandoening die vooral gekenmerkt wordt door verslechterd kraakbeen in het gewricht. En dat gepaard gaat met een milde ontsteking en pijn. In de volksmond wordt artrose gewrichtsslijtage genoemd.

Natuurlijk mogen we onderstaande internationale dagen niet vergeten

Deel dit bericht