12 november – Dance for Kindness | Remembrance Sunday | Wereld Longontstekingdag

6e editie Dance for Kindness

Vorig jaar deden meer dan 15.000 deelnemers in meer dan 120 steden verspreid over 50 landen mee. Het doel van Dance for Kindness: laten zien dat ongeacht de verschillen in ras, religie, etniciteit cultuur en achtergrond, vriendelijkheid de rode draad is die ons verenigt. Zo ver ik weet kun je in Nederland in Groningen en Nijmegen meedoen aan de Dance of Kindness Freezmob / Flashmob. In Nijmegen start de dag om 10.30 op de Grote Markt, de laatste repetitie is om 10.45. De Kindness Freezmob / Flashmob waar het uiteindelijk omgaat begint om 15.00. In Groningen begint de dag om 14.00, locatie Noorderpoort Kunst & Multimedia (plein) tot en met de ingang van het Stadspark (Concourslaan)

Remembrance Sunday

Op de zondag die het dichtst in de buurt van 11 november ligt worden elk jaar in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten herdacht door om 11.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen. Vergelijkbaar met de Dodenherdenking op 4 mei bij ons en met Veterans Day in de Verenigde Staten. Van 2014 tot 2018 krijgt deze dag nog meer lading omdat die tijdsperiode de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog markeert.

Wereld Longontstekingdag

De Wereld Longontsteking Dag werd in 2009 voor het eerst gevierd nadat meer dan 100 organisaties die kinderbelangen behartigen de handen ineen sloegen en samen de Global Coalition against Child Pneumonia oprichten. Besloten werd om deze dag jaarlijks op 12 november te houden. Het doel van de dag:

  • bewustmaking over de gevaren van longontsteking
  • bevorderen maatregelen ter voorkoming en behandeling van longontsteking
  • actie voeren in de strijd tegen longontsteking; s werelds grootste kindermoordenaar

Longontsteking en diaree kosten wereldwijd gezien miljoenen kinderen jonger dan vijf jaar het leven. Uit een rapport van de Verenigde Naties (VN) uit oktober 2017 blijkt wel dat de wereldwijde kindersterfte onder kinderen jonger dan vijf jaar sinds 1990 met meer dan de helft is afgenomen maar in verhouding is het sterftecijfer onder pasgeborenen toegenomen.

Wat is een longontsteking?

Een longontsteking is een infectie aan de longblaasjes. Wanneer we een lage weerstand hebben of bijvoorbeeld een virusinfectie dan raken de trilhaartjes in onze longen verzwakt. Deze trilhaartjes zorgen ervoor dat alles wat niet in je longen thuis hoort wordt afgevoerd, zoals bacteriën. Als dit defensiemechanisme niet goed werkt, kan er een longontsteking optreden.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.