europese dag van het tandvlees

12 mei – Dag van het Tandvlees | Dag van de Verpleging | Dag van het Bewustzijn | ME-dag | Dag van de Beroerte

Europese Dag van het Tandvlees

Europese Dag van het Tandvlees zoals European Gum Health Day in het Nederlands heet stond vroeger op de agenda als de Europese Dag van de Parodontologie. Dag van het Tandvlees wil ons bewuster maken van het belang van het identificeren van bloedend tandvlees want bloedend tandvlees is niet normaal. Bloedend tandvlees kan namelijk een teken zijn van tandvleesaandoeningen (gingivitis, parodontitis of peri-implantitis). Dat zijn chronische aandoeningen die vaak worden geassocieerd met ernstige systemische ziekten. Tandvleesaandoeningen beïnvloeden de mondgezondheid en kunnen leiden tot tandverlies, problemen met spreken en kauwen, en kunnen ook de algehele gezondheid en kwaliteit van leven in gevaar brengen.

De initiatiefnemers van Europese Dag van het Tandvlees willen met deze dag mensen er op attenderen dat wanneer zij last hebben van bloedend tandvlees dat ze dan naar hun tandarts of apotheker gaan voor een consult of meer informatie. Vanwege de corona-pandemie zullen de activiteiten voornamelijk online zijn.

Dag van de Verpleging

Op de geboortedag van Florence Nightingale, de grondlegster van het verpleegkundige beroep, wordt internationaal de Dag van de Verpleging gevierd. Sinds 1964 wordt deze dag ook in Nederland gevierd. De Internationale Raad voor Verpleegkundigen en de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-beweging vieren dit jaar gezamenlijk de Internationale Dag van de Verpleging. Zij willen alle verpleegkundigen, waar dan ook ter wereld, prijzen voor hun inzet. Het zijn mensen die alleen maar ons respect verdienen. Want aan de frontlinie staan in een oorlog is angstig en levensbedreigend. Of je ze nu wilt bedanken met een applaus of met de vlag uit hangen das leuk maar de enige juiste manier om hen te bedanken is je te houden aan de coronamaatregelen.

28e editie Internationale Dag van het Bewustzijn

Internationale Awareness Day werd door Thomas Michael Hennessy, Jr. bedacht. De oprichter van Repeal Existing Stereotypes about Chronic Immunological and Neurological Diseases (CIND). De Amerikaanse Tom wilde deze dag niet alleen nationaal lanceren, hij richtte zijn pijlen op de hele wereld. Internationale Dag van Bewustzijn wil met deze dag meer (bewuste) aandacht vragen voor het hele spectrum van chronische immunologische en neurologische ziekten waaronder ook ME/CVS valt.

Niet vreemd dat op de geboortedatum van Florence Nightingale, de grondlegger van de moderne verpleegkunde, Dag van Bewustzijn wordt gevierd. Het staat in de boeken vermeld dat Florence vanaf haar 35e levensjaar worstelde met ME-achtige klachten zoals pijn op de borst, hoofdpijn, snelle spiervermoeidheid, aanhoudende pijn in de bovenrug en concentratieproblemen. Dat is de link.

Internationale ME-dag

In 1992 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ME/CVS erkend als ziekte. Vandaar dat sinds 12 mei 1992 jaarlijks de Internationale ME-dag op de Internationale Dag voor Chronische Immunologische en Neurologische Aandoeningen valt.

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd in online activiteiten:

Deel dit bericht