12 maart – Wereldnierdag – World Kidney Day


 
Om klokslag 09.00 wordt met een slag op dé gong van de Amsterdamse effectenbeurs de Wereldnierdag in Nederland geopend.

Tiende editie Wereldnierdag

Sinds 2006 wordt op de tweede donderdag in maart de Wereldnierdag gehouden. Dit jaar is de tiende editie met als thema “Kidney Health For All” met de nadruk op preventie.
Met dit thema in het achterhoofd wordt iedereen vandaag aangespoord om een glas water te drinken en een glas water te geven aan collega’s, vrienden of familie. Juist dit gebaar is een goede manier om iedereen er attent op te maken dat onze nieren vitale organen zijn en dat je er zuinig op moet zijn. Er zijn acht gouden regels die je kunt volgen om de kans op nierziekten te verkleinen:
1) genoeg drinken, anderhalf liter vocht wordt aangeraden en dat hoeft niet alleen water te zijn
2) eet gezond, eet niet te veel vlees bijvoorbeeld
3) zorg voor een gezond gewicht
4) blijf actief
5) controleer regelmatig je bloeddruk
6) niet roken
7) bloedsuikergehalte controleren
8) niet te veel zout gebruiken, klant en klaar maaltijden zoveel mogelijk vermijden

Welke functies hebben onze nieren?

De nieren hebben verschillende functies, de drie belangrijkste zal ik benoemen.
De nieren filteren de afvalstoffen uit ons bloed, als de nieren dit niet meer kunnen dan worden we binnen enkele weken door ons eigen lichaam vergiftigd.
De nieren regelen de vocht- en zoutbalans in ons lichaam.
De nieren maken hormonen aan die belangrijk zijn voor je gezondheid en voor een goed werkend lichaam. Bijvoorbeeld voor het regelen van de bloeddruk en aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg.

Nier via Facebook

Een nierpatiënt uit Almere plaatste in 2014 een oproep op Facebook voor een donornier omdat hij nog bijna 4 tot 5 jaar moest wachten op een nier via de reguliere kanalen. Zijn nieren werkten nog maar 3% en hij als vader van 2 jonge kinderen wilde leven om zijn kinderen te kunnen zien opgroeien. Op zijn Facebook-oproep kwamen veel reacties, en één van de mensen die reageerde heeft daadwerkelijk een nier afgestaan aan hem. Op 7 januari heeft hij zijn donornier gekregen en alles gaat goed, met beiden!

Lang leve Social Media!
 

Deel dit bericht