11 maart – Wereld Loodgieters Dag


 
Vandaag zetten we de loodgieter in de schijnwerpers. Waarom? De meeste van ons nemen het voor lief dat we stromend water hebben, warm water wanneer we maar willen, dat de verwarming het doet. En hoe we dat krijgen of wie dat aanlegt vinden we niet bijster interessant en we staan al helemaal niet stil bij de complexiteit achter dit alles. Totdat je een verstopping krijgt of een lekkage. Wie bel je dan? Juist! De loodgieter!
Vergeet niet dat het werkgebied van een loodgieter wel iets groter is dan alleen het ontstoppen van je riolering, hij houdt zich ook bezig met aanleg en onderhoud van sanitair, verwarmingsinstallaties en waterleidingen. Hij gebruikt niet, zoals Willem Bever, alleen maar de waterpomptang. Bij het beroep loodgieter heb je tegenwoordig uitgebreide computer-vaardigheden nodig.
En zeg eens eerlijk, hoe vaak denk jij aan de loodgieter als redder in nood als het gaat om maatschappelijke gezondheids-issues in bijvoorbeeld derde wereld landen of rampgebieden?

Wereld Loodgieters Dag

Deze dag bestaat sinds 2010 en is in het leven geroepen door de WPC, World Plumbing Council, om het grote publiek meer inzicht te geven in welke cruciale rol de loodgieter speelt bij de volksgezondheid en veiligheid.

De loodgieter komt ook in actie na natuurrampen zoals zware aardbevingen of overstromingen, hij of zij zorgt er voor dat zo snel mogelijk weer goede sanitaire voorzieningen aanwezig zijn in de getroffen gebieden. Zonder hun werk zou het aantal slachtoffers hoger zijn, want als er geen goede sanitaire voorzieningen zijn wordt de kans op uitbreken van epidemieën groot. Met alle gevolgen van dien.

Een beroep met een gouden toekomst

Er bestaat geen specifieke opleiding voor loodgieter meer maar je volgt nu een opleiding installatietechniek met als specialisme loodgieter.
Ambieer je een carrière bij de Koninklijke Landmacht, Luchtmacht of Marine dan is de VeVa opleidng de juiste keuze voor je want zij bereiden je voor om na je opleiding daar aan de slag te kunnen gaan.
Als je je diploma op zak hebt zijn er goede vooruitzichten op een baan want veel installatiebedrijven staan te springen om nieuwe vakmensen die het vak tot in de vingertoppen beheersen. Ook bij de Koninklijke Landmacht, Luchtmacht en Marine zijn er volop vacatures.

Loodgieter, bijna het oudste beroep van de wereld! 😉
 

Deel dit bericht