uitlichten sea sunday

12 juli – Sea Sunday | Verschillende Kleuren Ogen Dag | Dag van de Eenvoud | Big Jump 2020 | Keverdag

Sea Sunday (kerkelijk)

Elk jaar vieren kerken op de tweede zondag van juli Sea Sunday: ze herdenken zeevarenden die ver weg van hun land, geliefden en plaatselijke kerken zijn, in hun gebeden en bedanken hen voor het cruciale werk dat ze doen. Dit jaar wordt op Sea Sunday speciale aandacht geschonken aan het feit dat de zeevaarders onmisbaar zijn tijdens de COVID-19-pandemie. Zij spelen een essentiële rol bij het in stand houden van de vitale goederenstroom zoals voedsel, medicijnen en medische benodigdheden. Zonder hun inzet zou er überhaupt geen wereldhandel zijn.

De offers die zeevarenden brengen zijn groter dan ooit; door de wereldwijde reisbeperkingen worden veel zeevarenden geconfronteerd met een scenario dat ze duizenden kilometers van huis zijn gestrand op het moment dat hun contract afloopt. En geen idee hoe en wanneer ze weer naar huis toe kunnen

Verschillende Kleuren Ogen Dag

Tot aan vandaag dacht ik dat David Bowie twee verschillende kleuren ogen had door heterochromia iridum, ik had het mis. Wat blijkt, na een vechtpartij werd zijn linkeroog beschadigd waardoor de spieren die de pupil moesten samentrekken verlamd raakten. Hierdoor bleef zijn linker pupil wijd openstaan en daardoor leek zijn linkeroog een bruine kleur te hebben. Dat is dus niet wat heterochromia is. Wanneer iemand twee verschillende kleuren ogen heeft wordt dat heterochromia iridis genoemd. Heterochromia ontstaat door een erfelijke aandoening of door invloeden van buitenaf. Komt ook bij dieren voor.

De erfelijke vormen van heterochromia iridis zijn:

  • eenvoudige heterochromia → verandering van de pigmentvorming in je oog
  • Waardenburg syndroom → gaat soms gepaard met doofheid, brede neusbrug, een witte haarlok op het voorhoofd en vroegtijdig grijs worden
  • Horner-syndroom → oog kleurt blauw: het syndroom veroorzaakt schade aan hersenen, ruggengraat, longen en nek. Dit kan aangeboren zijn, maar ook later ontstaan.

Dag van de Eenvoud

Dag van de Eenvoud (Simplicity Day) is opgericht ter ere van Henry David Thoreau (12 juli 1817 – 6 mei 1862). Thoreau was een auteur, naturalist, filosoof en historicus en was betrokken bij de transcendentalisme beweging in de Verenigde Staten. Een zeer wijze uitspraak van Thoreau: “Als iemand uit de pas loopt, dan komt dat misschien omdat hij een andere maat hoort”. Goed, wat is transcendentalisme? Dat zoeken we op!

In de kern is transcendentalisme een filosofische overtuiging die gelooft dat alle mensen van nature goed zijn. Hoewel wordt erkend dat de samenleving en instellingen het vermogen hebben om een individu te corrumperen, zijn transcendentalisten van mening dat mensen op hun best zijn wanneer ze echt zelfredzaam zijn, onafhankelijk zijn en vertrouwend op de eigen intuïtie. Eenvoud siert de mens.

Wat is het doel?

De Dag van de Eenvoud moedigt mensen aan om het leven te vereenvoudigen en een eenvoudigere kijk op het leven te omarmen. Waarom? Omdat volgens Leonardo Da Vinci eenvoud de ultieme verfijning is. Met andere woorden, less is more. Hoe kan je het leven vereenvoudigen? Mijn vijf tips voor jou zijn:

  • leer “nee” te zeggen
  • wees geen perfectionist
  • ga ontspullen: ruim je bureau, je werkplek, je huis én in je kledingkast op
  • single-tasken in plaats van multi-tasken
  • maak elke dag een lijstje van je drie belangrijkste taken

De waarheid is altijd te vinden in eenvoud, en niet in de verscheidenheid en verwarring van de dingen”, aldus Sir Isaac Newton.

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht