12 december – Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag

Op Paarse Vrijdag laten leerlingen en docenten op hun school zien dat ze tegen homofobie zijn: dat iedereen recht heeft op een veilige sfeer op school. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent.

Homofobie is geen aangeboren eigenschap.

Uit onderzoek is gebleken dat op de helft van de scholen het niet veilig genoeg is om ‘uit de kast’ te komen en het aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongeren vijf keer hoger ligt dan bij heterojongeren.

Wat is het triest om te lezen dat zoveel jongeren anno 2014 nog niet “uit de kast” durven te komen. Maar eigenlijk is het ook wel te begrijpen als je ouders homofoob zijn. Het word je met de paplepel in gegoten.

Homofoob

Met verbazing las ik eergisteren een ingezonden brief in het AD over de situatie met Onno Hoes, de nu ex- burgemeester van Maastricht. Een briefschrijver laat weten, en ik citeer nu letterlijk: “Maar in dit land word je bijna gedwongen iets normaal te vinden waar je als hetero toch echt een natuurlijk gevoel van walging moet onderdrukken. Bij de hetero zal altijd een gevoel blijven dat homoseksualiteit tegennatuurlijk is”. Kijk, als dit nu je vader of moeder is die dit zegt dan kan ik begrijpen dat je niet “uit de kast” durft te komen of dat je zelf een homofoob bent.

Lieve mensen al ben je hetero, homo, lesbo, bi, transgender of je weet het nog niet besef dat we allemaal gelijken zijn maar dat sommige van ons een andere weg kiezen dan het standaard plaatje van man en vrouw.
Ben je daarom minder? ABSOLUUT NIET!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.