11 november – Sint Maarten | 11e van de 11e | Remembrance Day

Sint Maarten

Bij Sint Maarten gaan mijn gedachten automatisch terug naar de jaren ’70, ik zie me nog lopen met mijn zelfgemaakte lampion. Weet niet of ik het me goed herinner maar volgens mij maakte we die op school tijdens de handenarbeidsles.
Ik woonde toen in Eindhoven, in de wijk “de Tempel”. De wijkvereniging was toen vrij actief want er waren niet alleen activiteiten tijdens bijvoorbeeld Koninginnedag maar ook op 11 november, het feest rond Sint Maarten.

In een grote kinderoptocht liepen we door de wijk met onze lampionnen waarin een echt kaarsje brandde. Ja ja , in die tijd hadden we echte kaarsjes in de lampion, niet zoals tegenwoordig met die led lampjes enzo. Maar goed, ik weet niet of ik het al eens gemeld had, maar ik was niet echt een handig kind. Je voelt het wel aankomen….mijn lampion ging steevaast in de fik. De pret was er niet minder om want we liepen midden op straat en de auto’s moesten aan de kant voor ons. Hoe gaaf is dat als kind.

Meer weten over Sint Maarten?

Over de oorsprong en geschiedenis over het ontstaan van de viering van Sint Maarten is enorm veel te vinden op het internet. Als ik informatie over heiligen enzo zoek ga ik naar www.heiligen.net.
Als je hier klikt kom je op de pagina uit met informatie over Sint Maarten.

Elfde van de Elfde

Voor iemand die geboren en getogen is in “Lampegat de Gekste” is vandaag natuurlijk een belangrijke dag. Vandaag begint om 11.11 het nieuwe carnavalsseizoen, maar het officiële startschot voor “Elluf Elluf” is om 18.11. Het startschot is dan het aanslaan van een vat bier.
Oh ja, in Eindhoven zeggen we niet “Alaaf” maar “Salaai” , altijd goed om te weten. 😉
Salaai wordt ook gebruikt als hashtag voor alles wat met het Eindhovense Carnaval te maken heeft.

Blij da ge d’r bent!

Het Stratumseind is het middelpunt van het “Elluf Elluf” feest; onder ander DJ Bompa en de Mens, Dolle 3s & the Tony’s en veel Lampegatse kapellen zullen ’t Endje in carnavalssferen brengen.

Mestreech; groots in vieren!

De tv- en radio-zender van Limburg L1 TV pakt flink uit vandaag, vanaf 11.00 ’s morgens wordt uitgezonden vanaf het Vrijthof in Maastricht. De live uitzending over de 13de “11e vaan de 11e” is de hele dag te zien op L1 TV.
Vanaf 11.11 barst het feest los op het Vriethof.

Remembrance Day | Het einde van WO I

De ondertekening van de wapenstilstand vond plaats in een bos bij het stadje Compiègne op 11 november 1918. Vanaf 11.00 ’s ochtends werd er niet meer gevochten!

Het echte einde van de Eerste Wereldoorlog kwam in 1919 met de ondertekening van de Vrede van Versailles.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.