11 maart – Glaucoomweek | Europese Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme | Wereld Loodgietersdag

 Glaucoomweek 2017: 11 tot en met 17 maart

Tijdens de Glaucoomweek worden op de afdelingen oogheelkunde in ziekenhuizen activiteiten georganiseerd; van oogdrukmetingen tot informatiebijeenkomsten. Ook veel opticiens laten zich van hun goede kant zien. Maar wat is glaucoom? In de volksmond worden glaucoom en cataract beiden staar genoemd. Waarom men het beiden staar noemt is wel te verklaren; glaucoom werd vroeger “groene staar” genoemd en cataract werd “grijze of grauwe staar” genoemd. Het zijn beiden oogziekten maar echt wel twee verschillende oogaandoeningen. Glaucoom heb je wanneer de oogdruk te groot is en bij cataract is er sprake van lensvertroebeling.

Een snelle diagnose is belangrijk

Niet iedereen krijgt glaucoom maar de kans op glaucoom stijgt met het ouder worden (3% van de mensen van 80 jaar). Dit wil niet zeggen dat glaucoom een ouderdomsziekte is want van de 40-plussers krijgt 2 procent glaucoom. Enkele voorbeelden van risicofactoren:

  • hoge oogdruk
  • erfelijkheid / negroïde afkomst
  • gebruik van bepaalde medicijnen
  • hart- en vaatziekten
  • hoge bijziendheid

Wil je weten of je een verhoogd risico op oogziektes hebt? Dat kan! Het Oogfonds heeft de gratis online glaucoomtest ontwikkeld, met deze test kun je jouw gezichtsveld controleren en erachter komen of er sprake is van een verhoogd risico op glaucoom. Klik hier voor de glaucoomtest, maar onthoudt wel één ding: alleen een deskundige kan oogafwijkingen vaststellen.

Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme

In 2005 werd voor de eerste keer op 11 maart de Europese Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Terrorisme gehouden. Omdat 11 maart dit jaar op een zondag valt heeft de Europese Commissie afgelopen vrijdag de herdenkingsdag al in Brussel “gevierd”. Dit neemt niet weg dat wij vandaag best mogen stilstaan bij die ene verschrikkelijke terroristische aanslag op 11 maart 2004 in Madrid en alle aanslagen nadien. Die allen uit naam van de vredelievende Allah worden gepleegd!

Er is volgens mij geen enkel heilig boek dat zegt: vermoord alle anders gelovigen en de ongelovige. Hoe kun je dan terroristische aanslagen plegen uit naam van Allah? Of uit naam van iedere andere willekeurige religie? Kennen deze mensen de Tien Geboden niet? Want ongeacht welke religie het ook is, één van de Tien Geboden is toch echt: “Gij zult niet doden”. Hoe kun je het dan rechtvaardigen dat je weerloze onschuldigen mensen van het leven beroofd? Dat is en blijft voor mij een groot raadsel.

Wereld Loodgietersdag

We mogen best één keer per jaar stilstaan bij de cruciale rol die de loodgieter speelt bij de volksgezondheid, milieu en veiligheid. En dat was precies de reden dat World Plumbing Council (WPC) 11 maart heeft uitgeroepen tot World Plumbing Day (Wereld Loodgietersdag) Dus heb je vandaag een loodgieter nodig geef de man of vrouw eens een kleine blijk van waardering, zij doen meer dan alleen maar het ontstoppen van je riolering!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.