11 juli – Wereldbevolkingsdag | Feest van de Vlaamse Gemeenschap | Internationale Dag van de Stadsomroeper

Wereldbevolkingsdag

De Wereldbevolkingsdag, die sinds 1990 bestaat, is een dag die tot doel heeft om de publieke aandacht te richten op de urgentie en het belang van de wereldbevolkingsproblemen zoals overbevolking, hongersnood en milieu. De Wereldbevolkingsdag komt uit de koker van de UNFPA.

Het thema dit jaar is “Investeren in tienermeisjes”. Tienermeisjes hebben het niet makkelijk en zeker niet arme tienermeisjes in ontwikkelingslanden. Velen van hen worden uitgehuwelijkt en klaargestoomd voor het moederschap, zij krijgen niet de kans van hun ouders om te gaan studeren en daardoor hebben ze ook geen kans op een goed toekomstperspectief. Wanneer de tienermeisjes wel een kans krijgen zich te ontwikkelen en de tools om te slagen in het leven worden zij meteen het rolmodel voor alle andere tienermeisjes in hun directe omgeving.

UNFPA

Deze organisatie heeft zich als doel gesteld een wereld te creëren waarin elke zwangerschap gewild is, elke geboorte veilig is en dat elke jongere zijn/haar potentieel volledig kan ontwikkelen. Om dat voor elkaar te krijgen werkt de UNFPA hard aan de mogelijkheid dat alle mensen, maar met name de vrouwen en jongeren, de kans krijgen zich te ontwikkelen en bovenal toegang krijgen tot een goede gezondheidszorg.

De UNFPA begon in 1969 onder de naam United Nations Fund for Population Activities, in 1987 werd de naam veranderd naar de huidige naam United Nations Population Fund.

Feest van de Vlaamse Gemeenschap

De datum van de Vlaamse feestdag verwijst naar de Guldensporenslag of de Slag van Kortrijk van 11 juli 1302. Op die dag stond aan de Groeningekouter bij Kortrijk een leger van 9.000 Vlaamse strijders, grotendeels gewone burgers, ambachtslieden en boeren, zij aan zij te wachten op de aanval van het Franse ridderleger.
Deze veldslag is de geschiedenis ingegaan als de Guldensporenslag, naar de vele gulden sporen die na de slag teruggevonden werden op de Groeningekouter te Kortrijk. Voor de eerste maal in de geschiedenis zou een leger van voetvolk een ridderleger verslaan.

Wil je weten waar en wanneer Vlaanderen feest? Klik dan hier voor het overzicht.

Internationale Dag van de Stadsomroeper

Tegenwoordig hebben we Twitter en WhatsApp voor de verspreiding van het laatste nieuws. Dat ging vroeger wel anders, wilde je als overheidsinstantie, middenstander, landeigenaar of kasteelheer het laatste nieuws bij de mensen krijgen dan schakelde je de stads- of dorpsomroeper in of zoals ze het in België noemen de Belleman.

In Engeland, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland  noemt men een stads- of dorpsomroeper een Town Crier en in Afrika vind je zelfs de Whale Crier of Hermanus (walvisomroeper).

Boeren, burgers, buitenlui. Portugal is Europees Kampioen voetbal geworden. Hoort, hoort! Zegt het voort!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.