afbeelding versterkt wereld kind fonds dag

11 december – Foute Kersttruiendag | Wereld Kinder Fonds Dag | Internationale dag van de Bergen | Paarse Vrijdag

Wereld Kinder Fonds Dag

Joseph Lam is de oprichter en president van het World’s Children’s Fund (WCF) en initiator van Wereld Kinder Fonds Dag. Op 24-jarige leeftijd bezocht hij samen met zijn moeder Nora Lam (een Chinese evangelist) Moeder Teresa in Calcutta (India). Hij was zo onder de indruk van het werk van Moeder Teresa dat hij besloot om de rest van leven te wijden aan humanitaire hulp. In 1993 startte Joseph zijn eerste kinderhulpverleningsprogramma. In 1996 richtte hij de non-profit organisatie Wereld Kinder Fonds op.

Wereld Kinder Fonds: geen enkel kind mag honger hebben.

Onder leiding van Joseph Lam zet het team van het World’s Children’s Fund zich overal ter wereld in om armen, hongerige en zieken te helpen. Activiteiten gericht op de gezondheid van kinderen en het verminderen van honger en armoede. Maar ook het verlenen van humanitaire hulp in crisistijd, het Wereld Kinder Fonds levert meetbare resultaten. “Geen enkel kind mag honger hebben, naakt zijn of verstoken zijn van liefde,” aldus Joseph Lam. En daar staan we bij stil op Wereld Kinder Fonds Dag.

Internationale dag van de Bergen

Ieder jaar eren wij op 11 december de meest magische plekken op aarde: de bergen! De Internationale dag van de Bergen is in 2003 door de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) in het leven geroepen. Een perfecte dag om de diversiteit en de rijkdom van de bergculturen te omarmen. De Internationale Dag van de Bergen zet zich eveneens in om de rechten van inheemse bergvolkeren te erkennen en hun traditionele manier van leven te waarborgen.

Bergen worden over het hoofd gezien

Hoewel bergen in de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling worden genoemd, worden ze steeds vaker vergeten. Vergeten wordt dat bergen een belangrijke leveranciers zijn voor zoet water, schone energie, voedsel en hulpbronnen. De extreme kwetsbaarheid van bergen zetten hun natuurlijke rijkdommen onder toenemende druk. Door de stijgende temperaturen smelten gletsjers in hoog tempo, waardoor de zoetwatervoorraden voor de bergvolkeren in gevaar komen.

Het gevolg is: honger, armoede, isolatie en gedwongen migratie. De overgrote meerderheid van de bergbewoners leven al onder de armoedegrens en een derde van hen heeft te kampen met de dreiging van voedselonzekerheid. Dit alles resulteert direct in een toenemende migratie.

Het thema van dit jaar: Biodiversiteit in de bergen

Klimaatverandering, niet-duurzame landbouwpraktijken, commerciële mijnbouw, houtkap en stroperij bedreigen de unieke flora en fauna die je in de bergen kunt vinden. Berggemeenschappen trekken weg uit de bergen vanwege onder andere natuurrampen. Deze migratie gecombineerd met de aantasting van ecosystemen kunnen er voor zorgen dat eeuwenoude tradities verdwijnen. Doodzonde!

Paarse Vrijdag

Op Paarse Vrijdag laten leerlingen en docenten op hun school zien dat ze tegen homofobie zijn want iedereen heeft recht op een veilige sfeer op school, of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent. Zoals de naam al aangeeft staat de kleur PAARS in de spotlights. Hoe creëer je voldoende aandacht voor Paarse Vrijdag? Op gsanetwerk.nl staan een hoop goede ideeën hoe je meer aandacht kan trekken voor deze belangrijke dag. Een paar voorbeelden zijn: organiseer een paarse modeshow, deel prijzen uit voor de meest originele paarse outfit of organiseer een flashmob.

Je wordt niet als homofoob geboren

“In dit land word je bijna gedwongen iets normaal te vinden waar je als hetero toch echt een natuurlijk gevoel van walging moet onderdrukken. Bij de hetero zal altijd een gevoel blijven dat homoseksualiteit tegennatuurlijk is”. Kijk, als jou familie zo over homoseksualiteit denkt dan kan ik begrijpen dat je niet “uit de kast” durft te komen of dat je zelf een homofoob wordt.

Lieve mensen, besef dat we allemaal gelijk zijn maar dat sommige van ons een andere weg kiezen dan de meest gekozen (hetero)weg. Ben je daarom minder? ABSOLUUT NIET!

Foute Kersttruiendag

We hebben de Dikketruiendag, de Warmetruiendag, de Foute Truiendag, de Gekke Truiendag, de Lelijke Truiendag (wordt niet meer gevierd ) en de Foute Kersttruiendag. Kijk of je nu aan deze truiengekte meedoet vanwege het milieu, het goede doel of gewoon omdat je elke gelegenheid aangrijpt om eens lekker buiten de lijntjes te kleuren, dat maakt mij niks uit. Als je er maar lol aan hebt, toch?

Deel dit bericht