11 augustus – Grachtenfestival | Zoon- en Dochterdag

20e Grachtenfestival (11 – 20 augustus)

Het Amsterdamse Grachtenfestival is hét podium voor jong talent van over de hele wereld op het gebied van klassieke muziek. Er wordt voor (zeer) jong en (stok) oud concerten gegeven op niet voor de hand liggende locaties: liften, stijlkamers van grachtenpanden, dakterrassen, industrieel erfgoed, cruiseschepen, hotels, metrotunnels of musea. Niet alleen in het centrum van Amsterdam maar ook op Noord, het IJ en de Zuidas kun je binnenstappen in de betoverende wereld van de klassieke muziek. Dat het een goed bezocht festival is kun je wel stellen met ruim 58.000 bezoekers in 2016.

36e Prinsengrachtconcert

De eerste editie van het Grachtenfestival in Amsterdam werd in 1998 rondom het Prinsengrachtconcert georganiseerd en duurde “slechts” vier dagen. In de loop der jaren is het festival uitgegroeid tot een 10-daags festival met meer dan 250 concerten op 90 verschillende locaties.

Het Prinsengrachtconcert vindt dan wel plaats tijdens het Grachtenfestival maar valt niet onder de paraplu ervan. Het Prinsengrachtconcert wordt namelijk door Stichting Prinsengrachtconcert georganiseerd.
Het Grachtenfestival wordt officieel afgesloten op de zondagmiddag met een concert op het ponton voor Festivalcentrum Het Compagnietheater.

Zoon- en Dochterdag

Net zoals Moederdag en Vaderdag ligt de oorsprong van zoon- en dochterdag in de United States of America. Volgens sommige Amerikaanse websites wordt de Zoon- en Dochterdag wereldwijd en op grote schaal gevierd, volgens andere Amerikaanse websites is Son and Daughter Day toch echt een nationale aangelegenheid. Maar net zoals met zo veel “dagen van” kopiëren we graag de Amerikanen.

Waarom zoon-en dochterdag?

Waarom in Amerika een zoon- en dochterdag in het leven is geroepen kan ik best wel begrijpen, zeker als je weet hoe deze dag wordt gevierd. Het gaat deze dag niet om het geven van speelgoed maar het gaat om het geven van tijd. Tijd? Ja tijd!

Zoals je wellicht weet hebben veel Amerikanen twee of meerdere banen, niet omdat ze het leuk vinden maar omdat ze anders geen dak boven het hoofd en brood op de plank hebben. Daardoor hebben ze logischerwijs minder tijd om aan het familieleven te besteden en dat is waarom op zoon- en dochterdag tijd wordt gegeven. Tijd van de ouders om samen met de kinderen vandaag iets te ondernemen. Want voordat je het weet zijn de kinderen de deur uit!

Als ze al het huis uit zijn, ga dan bij ze op visite of vraag of ze op visite willen komen in ieder geval maak er iets leuks van vandaag want het leven vliegt voorbij.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.