10 november – Dag van de Mantelzorg | Wereldwetenschapsdag voor Vrede en Ontwikkeling | Internationale Sesamstraatdag

Dag van de Mantelzorg

Op de Dag van de Mantelzorg wordt extra aandacht gegeven aan iedereen die zorgt voor iemand die langdurig ziek of hulpbehoevend is. En extra aandacht verdienen de ongeveer 3,7 miljoen mantelzorgers want door het veranderende overheidsbeleid komen er steeds meer taken bij hen te liggen. Als je in je naaste omgeving iemand kent die mantelzorger is vraag dan eens of je hem of haar ergens mee kan helpen.

Van de groep die gemiddeld 28 uur per week aan mantelzorg besteedt vindt één op de zeven mantelzorgers dit zelfs zwaar of overbelastend. Om de mantelzorgers te bedanken voor wat zij doen organiseren veel gemeenten en organisaties activiteiten, klik hier voor het overzicht.

Wanneer spreek je van mantelzorg? Volgens de Nationale Raad voor de Volksgezondheid: “Mantelzorg is zorg die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt gegeven aan een hulpbehoevende door één of meerdere leden van diens directe omgeving, waarbij de zorgverlening direct voortvloeit uit de sociale relatie.

Wereldwetenschapsdag voor Vrede en Ontwikkeling

De Wereldwetenschapsdag voor Vrede en Ontwikkeling is op initiatief van de UNESCO ontstaan en werd voor het eerst gevierd in 2002. Deze dag benadrukt de rol en betrokkenheid van de wetenschap en wetenschappers voor een duurzame samenleving en laat zien waarom wetenschap relevant is in het dagelijkse leven van de mensen, De Wereldwetenschapsdag voor Vrede en Ontwikkeling wil de wetenschap met de samenleving nauwer verbinden zodat burgers op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de wetenschap.

Thema 2017: Wetenschap voor wereldwijd begrip

Dit thema beschrijft de aanpak van UNESCO voor meer wetenschappelijke samenwerking tussen en in samenlevingen. Waarbij wereldwijde duurzaamheid, lokale acties en kennis worden gecombineerd. Om duurzame ontwikkeling, het wederzijds begrip en vrede te bevorderen is de behoefte aan een Zuid-Zuid en Noord-Zuid-Zuid samenwerking voor wetenschap, technologie en innovatie (STI) groot. Investeringen in wetenschappelijk onderwijs is eveneens cruciaal, en moet voor iédereen toegankelijk zijn.

Begrip is de sleutel voor vrede en duurzame ontwikkeling en bevordert de wil van individuen en lokale gemeenschappen om kennis te delen. De wetenschap helpt ons tot het verkrijgen van meer inzicht in anderen en in de wereld. En de wetenschap helpt bij het designen, ontwikkelen en implementeren van de verandering die we nastreven.

Internationale Sesamstraatdag

Ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van Sesame Street werd in 2009 “Sesame Street Day” in het leven geroepen. Word weer kind en vier samen met Koekiemonster, Grover, Elmo, Tommie, Ieniemienie, Pino, Bert en Ernie Sesamstraatdag.  Verkleed je als je favoriete Sesamstraatfiguur, kijk non-stop afleveringen van Sesamstraat  of ga echt helemaal terug in de tijd en zing samen met Tommie:  ♪ Sesamstraat, Sesamstraat, Sesamstraat, Schuif gezellig aan, Laat je speelgoed staan, Voor Sesamstraat ♪

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.