10 juni – Nationale Buitenspeeldag!


 
Heerlijk, buiten spelen! Op de Buitenspeeldag zal Nickelodeon tussen 13.00 en 17.00 enkel een zwart scherm tonen, het idee hier achter is dat kinderen dan een zetje in de rug krijgen om lekker naar buiten te gaan. Maar beste ouders, vergeet ook niet de computer, tablet, spelcomputer en smartphone op “zwart” te zetten.
De Buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon, Jantje Beton, Scouting Nederland, Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en wordt elk jaar op de tweede woensdag van juni gehouden.

Is het echt noodzakelijk een Buitenspeeldag?

Uit onderzoek blijkt dat tegenwoordig 1 op de 3 kinderen te weinig vitamine D binnen krijgt. Vitamine D is, zoals je wellicht al weet, nodig voor gezonde botten, tanden en een goed afweersysteem.
Het voordeel van buitenspelen is niet alleen de vitamine D, het is bijvoorbeeld ook goed tegen overgewicht, fysieke-,verstandelijk-, sociaal-emotionele ontwikkelling. Buitenspelen vermindert de kans op angst en depressie en bevordert logisch (na)denken, probleemoplossend handelen en bevordert het vergroten van de woordenschat. Al deze pluspunten zorgen weer voor betere schoolprestaties.

Wist je dat?

Kinderen die in een groene omgeving wonen minder vaak bij de huisarts komen?
Ouders steeds minder met hun kinderen de natuur in gaan?
Verstedelijking er voor zorgt dat kinderen amper in contact komen met de natuur?
Kinderen van nu de helft minder in de natuur spelen dan twintig jaar geleden?
Kinderen beter eten en slapen als ze regelmatig buitenspelen?
Het aantal kinderen dat een bril nodig heeft om van veraf goed te zien, in 40 jaar tijd is verdubbeld?

Wat deden jullie vroeger als kind dan de hele dag?

Die vraag krijg je als je uit de tijd stamt waar smartphones, computers etc niet bestonden en tv kijken alleen op de woensdagmiddag was. “Wij speelde buiten”, is dan het antwoord. En dan zie je ze kijken zo van: “de hele dag?”. Ja wij speelde de hele dag buiten en verveelde ons geen moment.
Wat deden we dan? Dit zijn zomaar wat voorbeelden die me te binnen schoten: britsen (met schoenpoetsblikje), rolschaatsen ( met 4 ijzeren wielen ), knellen, fietsen, stoeprandje butsen, landje pik, verstoppertje spelen, voetballen, hockeyen, springtouwen, knikkeren of steppen.
En als we daar niet mee bezig waren dan “hingen” we rond in de boomgaard of in het maisveld.

In mijn tijd was er nog ruimte, weinig verkeer en hoorde je minder over kinderlokkers enzo. De tijden zijn veranderd en op dat gebied niet ten goede. De kinderen moeten zich nu uitleven in weinig uitdagende, fantasieprikkelende speeltuintjes en moeten alert zijn op alle gevaren die het buitenspelen heden ten dage met zich meebrengt.

Ik zou niet graag met de kinderen van nu willen ruilen!
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.