10 juni – IJsthee dag | Viering Vaderdag

IJsthee dag

Heerlijk voor de dorst; een glas ijskoude ijsthee, al dan niet opgefleurd met een schijfje citroen en/of ijsblokjes. Dat ik niet de enige ben die dat vind blijkt wel uit het Nationaal Frisdrank Onderzoek 2017. IJsthee staat in de top 5 van de meest gedronken frisdrank op plek 3. De frisdrank drinker kiest net zoals in 2011 en 2015 nog altijd het vaakst voor een glas cola , cola regular of cola light/zero/max (43%) .Echter, overall laat de cola consumptie in 2017 een lichte daling (7%) zien ten opzichte van 2015. Saillant detail: cola regular wordt meer door mannen gedronken (27% versus 20%) maar onder de 55-plusser het minst populair. (12%).  (bron: frisdrank.nl)

Nieuwe ijstheemerken

Coca-Cola en Hero zijn ook in de ijsthee productie gegaan en komen beiden met een nieuw ijstheemerk. Coca-Cola heeft Fuze Tea bedacht, een caloriearme ijsthee verkrijgbaar in zes varianten. Green Tea en Black Tea Sparkling zijn speciaal voor Nederland ontwikkeld. Concullega Hero kwam met een ander idee op de proppen en noemen dat Hero Fruit & Ice Tea, Verkrijgbaar in de smaken Zwarte Bes, Druif & Vlierbloesem, Appel en Citroen & Gember. Marktleider Lipton kon niet achter blijven en zie hier het resultaat: Lipton Green Matcha. Een combinatie van Ice Tea Green met Japanse matcha in twee smaken.

Maar je kunt ook zelf ijsthee maken!

Het internet staat vol met recepten om ijsthee te maken, al dan niet met een smaakje. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een makkelijk zelf te bereiden ijsthee.

Wat heb je nodig voor 6 glazen?
  • 6 theezakjes (smaak naar keuze)
  • 1,5 liter water
  • 1 citroen
  • eventueel verse blaadjes munt
Hoe ga je te werk?

Kook 500 ml water; als het water aan de kook is giet je het water in een kan. Vervolgens doe je de 6 theezakjes erbij en laat dit ongeveer 15 minuten trekken, of korter als je niet van sterke thee houdt.. Om het wat zoeter te maken kun je honing, zoetstof of gewoon suiker toevoegen. Na 15 minuten haal je de theezakjes eruit en voeg je 1 liter koud water toe. Zet de ijsthee (met verse blaadjes munt) in de koelkast om af te koelen. Serveer de ijsthee eventueel met een schijfje citroen.

Viering Vaderdag

In verschillende landen wordt Vaderdag niet op de derde zondag van juni gevierd, zoals bij ons. In België bijvoorbeeld valt Fête des pères (Vaderdag) jaarlijks op de tweede zondag van juni. Deze datum is naar analogie met Moederdag, wat op de tweede zondag van mei wordt gevierd. Met uitzondering van regio Antwerpen en de Kempen want daar wordt Vaderdag weer gevierd op 19 maart (de naamdag van Sint Jozef).

Vaderdag (Vatertag) wordt in Duitsland op dezelfde dag als Hemelvaart gevierd. Het achterliggende idee is dat de zoon (Jezus) terugkeert naar zijn Vader. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt Vaderdag gevierd op de eerste zondag van september. In Thailand op 5 december, de geboortedag van de overleden koning Bhumibol. Vaders uit Brazilië worden geëerd op de tweede zondag van augustus. Wil je weten waar Vaderdag in de rest van de wereld wordt gevierd? Klik hier.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.