10 juli – Stap niet op een Bij dag

Stap niet op een Bij dag

Er staan, zo ver mij bekend althans, op 10 juli geen (inter)nationale (feest)dagen op de agenda. Dit is echt één van de weinige dagen waarop niemand een claim heeft gelegd. Dus mocht je van plan zijn om een eigen “dag van” te lanceren kies dan voor 10 juli want dan ben je (tot nu toe) de enige. Dit gezegd hebbende keer ik terug tot de orde van de dag. Natuurlijk staat er op de Amerikaanse en Engelse nationale “dag van” wel een dag genoemd. Vandaag is het de: Stap niet op een Bij dag (Do not Step on Bee Day). In eerste instantie denk je “dit kan niet waar zijn!” maar bij nader inzien blijkt de Stap niet op een Bij dag een serieuze toon te hebben. Op deze BIJzondere dag worden wij onderwezen over het belang van bijen in de hoop dat we een gezamenlijk de bijensterfte een halt kunnen toeroepen.

Wanneer steken bijen?

Er zijn mensen die helemaal panisch worden wanneer ze een bij of wesp zien. Je kent die types wel, je ziet ze dan in een flits wild met de armen zwaaiend al gillend voor bij rennen. Alleen tis wel handig om te weten of het een bij of een wesp is waar je voor wegrent want een bij steekt alleen maar als ze echt in het nauw zitten en als jij dan zo wegrend is de kans groot dat een bij juist angistig wordt. Op het moment dat de bij besluit om uit pure zelfverdediging zijn angel in je te steken dan tekent hij zijn doodsvonnis. Dus hoe wilder jij bent en/of wanneer jij naar een bij uithaalt dan bezorg dat jij deze bij een hartverzakking en instinctief gaat hij in de aanval.

Als je een allergische reactie krijgt van een bijensteek dan kan ik me er iets bij voorstellen dat je in paniek raakt maar ondanks dat is het beste om zo rustig mogelijk te blijven, geen sterke parfum op te doen en zeker geen felgekleurde kleding te dragen want dat trekt bijen juist aan.

Wat is het verschil tussen een bij en een wesp?

Bijen worden regelmatig aangezien voor wespen maar er is wel degelijk een groot verschil zoals je kunt zien in onderstaand overzicht.

Bij Wesp
fors en harig van uiterlijk, bruin/geel gestreept haarloos, smalle taille en geel/zwart gestreept
eet nectar, stuifmeel en honing eet nectar, stuifmeel, zoete waren, fruit en andere insecten
overwintert leven één seizoen
steken met angel met weerhaken steekt met een naaldangel
laat angel achter in de huid laat geen angel achter en kan tot 10x steken
overlijdt na de steek overlijdt niet na de steek
zijn niet agressief kunnen agressief zijn

Hoe vier je Stap niet op een Bij dag?

Je kunt op diverse manier Stap niet op een Bij dag vieren. Koop lokaal geproduceerde honing in plaats van geïmporteerde, hang (of maak) een bijenhotel, koop een potje bijenwas of plant bij-vriendelijke planten zoals winterkamperfoelie, lavendel, vlinderstruik, herfstaster.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.