afbeelding versterkt stap niet op een bij dag

10 juli – Stap niet op een Bij Dag | Piña Colada Dag

Stap niet op een Bij Dag

Vandaag is het: Stap niet op een Bij dag (Do not Step on Bee Day). In eerste instantie denk je wellicht dit kan niet waar zijn! maar bij nader inzien blijkt Stap niet op een Bij dag een serieuze ondertoon te hebben. Op deze BIJzondere dag worden wij onderwezen over het belang van bijen in de hoop dat we gezamenlijk de achteruitgang van wilde bijen en hommels een halt toe kunnen roepen.

Nationale Bijentelling 2021

Dit jaar deden in april ruim 11.000 mensen (11.143) mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal werden 201.792 bijen en zweefvliegen geteld in Nederland. Wist je dat 80% van de planten waar wij van eten afhankelijk is van bijen voor bestuiving? Wist je dat in Nederland 358 verschillende bijensoorten zijn en dat daarvan de helft de status bedreigd heeft? Dat maar liefst 34 soorten verdwenen zijn? Dus stap alsjeblieft niet op een bij vandaag (of überhaupt), ze hebben het al zwaar genoeg.

Top 10 meest gespotte bijen in Nederland:
SOORT AANTAL SOORT AANTAL
1 Honingbij 55.031 6 Bijvlieg 7.290
2 Rosse Metselbij 12.962 7 Vosje 6.551
3 Aardhommel of Veldhommel 12.772 8 Akkerhommel 6.318
4 Gehoornde metselbij 9.945 9 Tuinhommel 6.098
5 Sachembij 8.606 10 Grote Narcisvlieg 5.321

Hoe vier je Stap niet op een Bij dag?

Je kunt op diverse manier Stap niet op een Bij dag vieren. Koop lokaal geproduceerde honing in plaats van geïmporteerde, hang (of maak) een bijenhotel, koop een potje bijenwas of plant bij-vriendelijke planten zoals winterkamperfoelie, lavendel, vlinderstruik, herfstaster. Waar bijen ook gek op zijn is klaver en paardenbloemen.

Piña Colada Dag

Piña Colada Dag (Piña Colada Day) werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw bedacht om de zomerse cocktail Piña Colada te promoten. Volgens overlevering werd de cocktail in 1954 bedacht door een barman in de Caribe Hilton San Juan (Puerto Rico). Maar er gaan ook verhalen de ronde dat de echte bedenker van de Piña Colada de Puerto Ricaanse piraat Roberto Cofresí was. Hij bedacht een mixdrankje van kokosnoot, ananas en witte rum om het moreel van zijn bemanning een boost te geven.

“Yes, I like piña coladas”

Tegenwoordig staat de cocktail symbool voor vakantie, zon, strand, een tropische levensstijl en de Cariben bij uitstek. In de jaren ’50 en ’60 waren het de Hollywoodsterren die het mixdrankje populair maakte. Eind jaren ’70 was het Rupert Holmes met zijn single Escape (The Piña Colada Song) die er voor zorgde dat het mixdrankje aan populariteit won. De Piña Colada staat nog steeds in de Top 100 van alle cocktails. Die piraat was zo gek nog niet.

Wat heb je nodig om je eigen Piña Colada te maken?

  • witte rum (60 ml)
  • ananassap (180 ml)
  • kokosroom (30 ml)
  • slagroom ( 30 ml)
  • ijsblokjes (120 ml)

De Piña Colada kun je het beste met een shaker of een blender maken. Doe de rum, kokosroom, slagroom en ananassap in een blender. Voeg de ijsblokjes toe en mix tot een glad geheel. Serveer in een glas van 360ml. Garneer de cocktail met ananas aan de rand en eventueel een gekonfijte kers bovenop. Hatsjikidee, dat wordt genieten!

Deel dit bericht