afbelding versterkt sta niet op een bij da

10 juli – Stap niet op een Bij Dag | Piña Colada Dag | Big Jump 2022 | Sea Sunday

Stap niet op een Bij Dag

Er staan, zo ver mij bekend althans, op 10 juli geen echte (inter)nationale (feest)dagen op de Nederlandse agenda. Natuurlijk staat er op de Amerikaanse en Engelse nationale dagen van kalender wel een dag genoemd. Vandaag is het de: Stap niet op een Bij dag (Do not Step on Bee Day). In eerste instantie denk je dit kan niet waar zijn! maar bij nader inzien blijkt de Stap niet op een Bij dag een serieuze toon te hebben. Op deze BIJzondere dag worden wij onderwezen over het belang van bijen in de hoop dat we een gezamenlijk de bijensterfte een halt kunnen toeroepen.

Waarom zou je niet op een bij stappen?

In ons land leven ongeveer 360 soorten bijen. Wist jij dat zij maar liefst 80% van onze eetbare gewassen bestuiven en 90% van de wilde planten? Dus best wel belangrijk en daarom is het beter dat je over de bijen heen stapt dan er op. Want als er minder bijen zijn dan brengt dat de bestuiving van productiegewassen in gevaar. Ook de natuur is erg afhankelijk van wilde bijen. Ze zorgen voor de bestuiving van meidoorn, sleedoorn en andere struiken en bomen met vruchten. Zonder vruchten ontstaan er geen zaden en zonder zaden komen er geen nieuwe planten. En kunnen wij niet genieten van een appeltje of een bakkie vol met kersen.

Hoe vier je Stap niet op een Bij dag?

Je kunt op diverse manier Stap niet op een Bij dag vieren. Koop lokaal geproduceerde honing in plaats van geïmporteerde, hang (of maak) een bijenhotel, koop een potje bijenwas of plant bij-vriendelijke planten zoals winterkamperfoelie, lavendel, vlinderstruik, herfstaster. Vandaag is het de 2e dag van de Landelijke Open Imkerijdagen, een bezoekje aan de lokale imker brengen is ook een optie.

Wanneer steken bijen?

Er zijn mensen die helemaal panisch worden wanneer ze een bij of wesp zien. Je kent die types wel, je ziet ze dan in een flits wild met de armen zwaaiend al gillend voor bij rennen. Alleen tis wel handig om te weten of het een bij of een wesp is waar je voor wegrent want een bij steekt alleen maar als ze echt in het nauw zitten en als jij dan zo wegrent is de kans groot dat een bij juist angstig wordt. Op het moment dat de bij besluit om uit pure zelfverdediging zijn angel in je te steken dan tekent hij zijn doodsvonnis. Dus hoe wilder jij bent en/of wanneer jij naar een bij uithaalt dan bezorg dat jij deze bij een hartverzakking en instinctief gaat hij in de aanval.

Als je een allergische reactie krijgt van een bijensteek dan kan ik me er iets bij voorstellen dat je in paniek raakt maar ondanks dat is het beste om zo rustig mogelijk te blijven, geen sterke parfum op te doen en zeker geen felgekleurde kleding te dragen want dat trekt bijen juist aan.

Wat is het verschil tussen een bij en een wesp?

Bijen worden regelmatig aangezien voor wespen maar er is wel degelijk een groot verschil zoals je kunt zien in onderstaand overzicht.

Bij   Wesp
fors en harig van uiterlijk, bruin/geel gestreept haarloos, smalle taille en geel/zwart gestreept
eet nectar, stuifmeel en honing eet nectar, stuifmeel, zoete waren, fruit en andere insecten
overwintert leven één seizoen
steken met angel met weerhaken steekt met een naaldangel
laat angel achter in de huid laat geen angel achter en kan tot 10x steken
overlijdt na de steek overlijdt niet na de steek
zijn niet agressief kunnen agressief zijn

Ik denk dat ik eerst een drankje neem voordat ik de rivier in spring.

Deel dit bericht