afbeelding ondersteunt Piña-

10 juli – Piña Colada Dag | Stap niet op een Bij dag | Bospop 2020

Piña Colada Dag

Piña Colada Dag (Piña Colada Day) werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw bedacht om de zomerse cocktail Piña Colada te promoten. Volgens overlevering werd de cocktail in 1954 bedacht door een barman in de Caribe Hilton San Juan (Puerto Rico). Maar er gaan ook verhalen de ronde dat de echte bedenker van de Piña Colada de Puerto Ricaanse piraat Roberto Cofresí was. Hij bedacht een mixdrankje van kokosnoot, ananas en witte rum om het moreel van zijn bemanning een boost te geven.

“Yes, I like piña coladas

Tegenwoordig staat de cocktail symbool voor vakantie, zon, strand, een tropische levensstijl en de Cariben bij uitstek. In de jaren ’50 en ’60 waren het de Hollywoodsterren die het mixdrankje populair maakte. Eind jaren ’70 was het Rupert Holmes met zijn single Escape (The Piña Colada Song) die er voor zorgde dat het mixdrankje aan populariteit won. De Piña Colada staat nog steeds in de Top 100 van alle cocktails. Die piraat was zo gek nog niet.

Wat heb je nodig om je eigen Piña Colada te maken?

  • witte rum (60 ml)
  • ananassap (180 ml)
  • kokosroom (30 ml)
  • slagroom ( 30 ml)
  • ijsblokjes (120 ml)

De Piña Colada kun je het beste met een shaker of een blender maken. Doe de rum, kokosroom, slagroom en ananassap in een blender. Voeg de ijsblokjes toe en mix tot een glad geheel. Serveer in een glas van 360ml. Garneer de cocktail met ananas aan de rand en eventueel een gekonfijte kers bovenop.

Stap niet op een Bij dag

Vandaag is het: Stap niet op een Bij dag (Do not Step on Bee Day). In eerste instantie denk je “dit kan niet waar zijn!” maar bij nader inzien blijkt de Stap niet op een Bij dag een serieuze toon te hebben. Op deze BIJzondere dag worden wij onderwezen over het belang van bijen in de hoop dat we een gezamenlijk de achteruitgang van de wilde bijen en hommels een halt kunnen toeroepen. In Nederland alleen al staat meer dan de helft (55%) van het aantal bijensoorten (181 van de 331 kwalificerende soorten) op de Rode lijst (RL) en zijn 46 soorten verdwenen.

Bijensterfte door neonicotinoïden

Bijen zijn van cruciaal belang voor het milieu en de economie. De economische waarde van bestuiving van voedselgewassen door insecten zoals honingbijen, hommels en wilde bijen loopt in de miljarden. Om de bijensterfte in Europa een halt toe te roepen hebben de EU-lidstaten in 2018 ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om voor drie neonicotinoïden het buitengebruik totaal te verbieden. Neonicotinoïden (ook wel “neonics” genoemd) zijn een groep neuro-actieve insecticides (bestrijdingsmiddel) die chemisch verwant zijn met nicotine. Bijzonder schadelijk voor bijen.

Hoe vier je Stap niet op een Bij dag?

Je kunt op diverse manier Stap niet op een Bij dag vieren. Koop lokaal geproduceerde honing in plaats van geïmporteerde, hang (of maak) een bijenhotel, koop een potje bijenwas of plant bij-vriendelijke planten zoals winterkamperfoelie, lavendel, vlinderstruik, herfstaster. Waar bijen ook gek op zijn is klaver en paardenbloemen.

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht