10 februari – Wereldpeulvruchtendag | Paraplu Dag | Epilepsie Dag

Wereldpeulvruchtendag

Na het succes van het International Year of Pulses (IYP) 2016 vieren we nu sinds 2019 World Pulses Day (Wereldpeulvruchtendag). Wereldpeulvruchtendag is de dag om het publieke bewustzijn over peulvruchten (kikkererwten, droge bonen, linzen, droge erwten en lupines onder andere) te vergroten. Peulvruchten zijn namelijk meer dan alleen voedzame zaden, ze dragen bij aan duurzame voedselsystemen en aan het bereiken van een wereld zonder honger. Peulvruchten zijn al eeuwenlang belangrijk als voedselbron, en ze zullen een belangrijke rol blijven spelen in onze duurzame toekomst. Alles wat je over peulvruchten wilt weten vind je op nl.pulses.eu

Met peulvruchten van stikstofprobleem af!

De oplossing voor het stikstofprobleem is eigenlijk best simpel als je weet dat bepaalde planten zoals peulvruchten maar ook mais stikstofbindende eigenschappen hebben. Concreet houdt dit in dat deze planten stikstof uit de lucht halen en gebruiken. Ergo een positief effect hebben op het milieu. Als onze boeren zich gaan toeleggen op gewassen met stikstofbindende eigenschappen dan zijn we van heel het geneuzel af.

Wereld Paraplu Dag

De paraplu zoals wij hem nu kennen, met de stalen baleinen, is in 1852 ontworpen door de Britse metaalbewerker Samuel Fox. Hij wilde een minder zware paraplu ontwikkelen dan die tot dan toe werd gebruikt. Zijn ontwerp verving de paraplu die bestond uit geolied canvas doek en baleinen van hout. Samuel Fox ontwierp een paraplu die bestond uit een licht maar stevig stalen frame, met een doek van lichtere stoffen zoals zijde, katoen en linnen. Natuurlijk voorzien van een waslaagje want het moest toch de regen tegenhouden. En dat is de reden dat de Wereld Paraplu Dag een eerbetoon aan Samuel Fox is!

Waar komt de paraplu vandaan?

Volgens een klassiek Chinees Ceremonieboek gaat de oorsprong van de paraplu (parasol ) terug tot ongeveer 2400 jaar voor Christus. De hogere klassen gebruikten een parasol als statussymbool. Hoe de paraplu (parasol) werkelijk is ontstaan zal een vraagteken blijven maar het is heel waarschijnlijk dat de paraplu is geëvolueerd van een primitieve schuilplaats van bladeren tot aan de paraplu zoals wij hem nu kennen.

Internationale Epilepsie Dag

De eerste Internationale Epilepsie Dag werd gehouden in 2015 en was een initiatief van International Bureau for Epilepsy en de International League Against Epilepsy. Deze epilepsiedag is de vervanger van de Europese Epilepsie Dag die werd gelanceerd op 14 februari 2011. Epilepsie Dag is een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het hebben van epilepsie en de impact die het heeft op iemands leven maar ook op dat van de naasten.

Misschien is het je opgevallen dat de Internationale Epilepsie Dag altijd wordt gehouden op de maandag die het dichtst bij Valentijnsdag ligt. Maar misschien ook niet. Desalniettemin ga ik je het waarom onthullen. Omdat Sint Valentijn de beschermheilige van epilepsie is. Dat is de reden.

Heb hart voor epilepsie!

De Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) brengt vandaag epilepsie onder de aandacht met de actie “Heb hart voor epilepsie”. SEIN roept op om de afbeelding “Heb hart voor epilepsie” vandaag massaal op de sociale media te delen vergezeld gaande met de hashtag #hebhartvoorepilepsie. Je eigen epilepsie foto delen mag natuurlijk ook.

Deel dit bericht