10 februari – Safer Internet Day


 

Vandaag is het Safer Internet Day, een internationale dag waarop in ruim 100 landen wereldwijd veel aandacht wordt gegeven aan het veilig gebruik van internet en het creëren van een betere online omgeving voor kinderen en jongeren.
Het thema van dit jaar is “Let’s create a better internet together”, allemaal zijn we verantwoordelijk voor het verbeteren van onze online omgeving.

Cyberpesten en grooming

Tegenwoordig gaan de kinderen op steeds jongere leeftijd online, gemiddeld in Europa op 7 jarige leeftijd. Één op de drie gaat online via de mobile telefoon, game consoles of andere mobile apparaten. Het grootste probleem is cyberpesten en grooming. Ten minste 20% van alle kinderen die actief zijn op internet wordt geconfronteerd met intimiderende, hatelijke of beledigende berichten maar ook video’s via sociale netwerken zoals, YouTube, Whatsapp, Twitter etcetera.
Cyberpesten komt het meeste voor bij jongeren tussen de 10 en 14 jaar oud en volgens onderzoek worden meisjes vaker slachtoffer van cyberpesten dan jongens. Via Facebook wordt bijna de helft slachtoffer van cyberpesten, WhatsApp is een goede tweede.
We kennen allemaal de verhalen over grooming, digitaal kinderlokken. Volwassen die zich voordoen als leeftijdsgenoten en dan het vertrouwen proberen te winnen van het meisje of de jongen om vervolgens hem of haar over te halen zich via de webcam uit te kleden. Of nog erger, ergens afspreken en dan ze dwingen tot seks.

Gevaren

Het internet biedt vele goede dingen maar ook veel gevaren.
Hoe kunnen we onze kinderen beschermen tegen cyberpesten en/of grooming? Een paar tips
1) Zet op alle computers een interbeveiliging familiepakket
2) Bespreek de gevaren van het internet
3) Lees over instellingen voor ouderlijke controle
4) Regelmatig controleren van de mobile apparaten die ze gebruiken
5) Eventueel ouderlijk toezicht tijdens internetten.

Sinds 2012 is er de website Meldknop.nl. Een site waarop jongeren terecht kunnen voor informatie, advies en hulp bij online problemen. Maar er zijn meer uitstekende website waarop je als ouder maar ook als kind informatie kan krijgen voor veilig internetten, ga eens naar www.esafetykit.net , www.saferinternetday.nl of www.watchyourspace.nl .

Uiteindelijk hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat jong én oud veilig het internet op kunnen!

Deel dit bericht