10 december – Dag van de Kleine Schrijver | Dag van de Rechten van de Mensen | Dag van de Dierenrechten | Uitreiking Nobelprijzen

Dag van de Kleine Schrijver

De Dag van de Kleine Schrijver gaat niet om de lengte van de schrijver maar staat in het teken van de amateurschrijvers die moeten schrijven. Moeten? Ja moeten, niet moeten omdat iemand anders dat eist maar dat moeten komt vanuit henzelf. Schrijven om het schrijven dus, niet als beroep maar als roeping.

Ben ik een Kleine Schrijver?

Behoor ik tot de groep “Kleine Schrijver”? Ja zeker, elke dag klim ik in mijn toetsenbord om te verhalen over welke “dag van” het is, De blog schrijven is voor mij echt een hobby, mijn dagelijkse afleiding en en passant het stille van mijn eigen nieuwsgierigheid. Dat mensen mijn blog willen lezen, me willen volgen op Twitter, Instagram of Facebook, dat is voor mij de ultieme beloning.

Dag van de Rechten van de Mens

Op 10 december 1948 kwamen de landen van de wereld samen om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan te nemen. Een document waarin de onvervreemdbare rechten waar ieder mens recht op heeft, staan beschreven. Mensenrechten gelden voor iedereen; ongeacht ras, kleur, religie, geslacht, seksuele voorkeur, taal, politieke overtuiging, nationale of sociale afkomst of andere status. Vastgelegd in de Universele Verklaring is een diepgewortelde overtuiging dat een andere wereld mogelijk is. Maar dat is alleen mogelijk als we schouder aan schouder staan.

Thema 2019: Jeugd komt op voor mensenrechten

De Youth Standing Up for Human Rights campagne, geleid door het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens (OHCHR), wil laten zien hoe jongeren mondiaal opkomen voor mensenrechten en protesteren tegen zaken zoals racisme, haatzaaien, pesten, discriminatie en klimaatverandering.

Internationale Dag van de Dierenrechten

Sinds 1998 wordt elk jaar op 10 december de International Animal Rights Day (IARD) gevierd, een initiatief van de organisatie Uncaged. Een dag waarop de Universal Declaration of Animal Rights uit 1978 centraal staan. Daarom worden er vandaag wereldwijd tal van campagnes georganiseerd waar de focus ligt op het erkennen van dierenrechten, het stoppen van dierenmishandeling en het doden van dieren. Mens of dier, uiteindelijk heeft ieder levend wezen recht op respect en op een respectvolle bejegening,

Op dagvoorderechtenvanhetdier.nl staat geschreven dat EDEV ieder jaar een demonstratie op 10 december organiseert. Of dat dit jaar ook is kan ik niet met 100% zekerheid zeggen.

Uitreiking Nobelprijzen

Sinds 1901 vindt de ceremoniële uitreiking van de ‪Nobelprijzen jaarlijks plaats op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel. De Nobelprijs bestaat uit een medaille, een persoonlijk certificaat en een geldbedrag. Als meer dan één persoon een Nobelprijs wint zal het prijzengeld door het evenredige aantal winnaars gedeeld worden. Je kunt de prijsuitreiking live volgen via nobelprize.org.

De Nobelprijswinnaars van 2019 zijn:

Nobelprijs voor Natuurkunde – James Peebles (Canada), Michel Mayor (Zwitserland) en Didier Queloz (Zwitserland)

Nobelprijs voor Scheikunde – John Goodenough (USA), Stanley Whittingham (Groot-Brittannië) en Akira Yoshino (Japan)

Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde – Gregg Semenza (USA), William Kaelin Jr (USA) en Sir Peter Ratcliffe (Groot-Brittannië)

Nobelprijs voor Literatuur 2018 en 2019 – Olga Tokarczuk (Polen) en Peter Handke (Oostenrijk)

Nobelprijs voor de Vrede – Abiy Ahmed (Ethiopie)

Nobelprijs voor Economie – Abhijit Banerjee (India), Esther Duflo (Frankrijk) en Michael Lremer (USA)

Deel dit bericht