1 september – Duurzame Dinsdag

Zoals we Prinsjesdag op de derde dinsdag in september hebben, zo hebben we Duurzame Dinsdag op de eerste dinsdag in september. En net zoals Prinsjesdag heeft Duurzame Dinsdag ook een koffertje, het Duurzame Koffertje.
In het koffertje op Prinsjesdag zitten de rijksbegroting en de miljoenennota. In het Duurzame Koffertje zitten de gebundelde inzendingen met een analyse. Dit koffertje wordt aangeboden aan het kabinet dit in tegenstelling tot het koffertje van Prinsendag, dat wordt aangeboden aan de Voorzitter van de Tweede Kamer.

Wat houdt Duurzame Dinsdag in?

Mijn eerste idee was dat wij Nederlanders vandaag ons actief bezig gingen houden met “duurzaam” leven. Dus bijvoorbeeld minder energie en water gebruiken, afvalscheiden en al die dingetjes die er bij horen wil je milieuvriendelijk bezig zijn. Maar dat was voordat ik me er in ging verdiepen wat deze dag eigenlijk inhoudt.
Wat blijkt? Ik zat nog eens niet in de buurt….

Duurzame Dinsdag al sinds 1999

Het wordt vanaf 2004 georganiseerd door het IVN, samen met een aantal partner organisaties. Duurzame Dinsdag is een jaarlijks terugkerend evenement die burgers, organisaties en bedrijven stimuleert om duurzame initiatieven en ideeën in te sturen naar de site van duurzamedinsdag.nl. Je kunt nu al weer ideeën aanleveren voor 2016. Klik hier en dien je idee in!

Het concept van Duurzame Dinsdag bestaat uit een aantal elementen*:

1) het verzamelen van duurzame initiatieven vanuit de samenleving (www.duurzamedinsdag.nl);
2) het aanbieden van deze initiatieven aan een lid van het Kabinet op de eerste dinsdag in september met als doel de initiatieven te laten ondersteunen door de diverse departementen;
3) het monitoren van de inzet en resultaten die betreffend lid van het kabinet bereikt ten aanzien van de ondersteuning van de initiatieven;
4) het organiseren van een debat tussen burgers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, bedrijven en politici over duurzaamheid.
(*bron www.duurzamedinsdag.nl )

Wie valt er in de “Duurzame Dinsdag” prijzen 2015?

Een zeskoppige jury ( waarom geen vrouw er bij?) bepaalt wie in aanmerking komen voor de prijzen en wie een Duurzaam Lintje krijgen. De volgende prijzen worden vandaag uitgereikt:
Duurzame Dinsdag prijs
Cofely jongeren prijs
VHG Samen groen en doen prijs
Lidl Voedsel prijs
Climate-KIC runner up prijs

Duurzame Lintje

Het Duurzame Lintje krijgen Nederlanders die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen, en hopelijk blijven inspannen, op het gebied van duurzaamheid. Het is een bijzondere eer om dit lintje te krijgen want het is de enige Nederlandse onderscheiding op het gebied van duurzaamheid.
Vandaag reikt de juryvoorzitter Maurits Groen het Duurzaam Lintje uit aan: Bernice Notenboom (om 17.15) , Roger Cox (om 17.15) en Paul Polman.
Paul Polman, CEO van Unilever, ontvangt de onderscheiding om 15.20 uur in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

Graag wil ik alle prijswinnaars van harte feliciteren, blijf ideeën spuien voor een duurzamere samenleving.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.