1 oktober – Weekend van de Wetenschap | Week van de Scheidsrechter | Week van de Smaak | Stoptober | Borstkankermaand | Internationale Muziekdag | Wereld Vegetarisme Dag | Internationale Ouderendag | Internationale Koffiedag | Wereld Urticariadag

Weekend van de Wetenschap

Is dit een weekend bedoeld voor nerds? Nee, het Weekend van de Wetenschap is bedoeld voor alle nieuwsgierig Nederlanders. Wat kun je verwachten? Op meer dan 200 locaties kun je zien dat wetenschap en technologie staat voor innovatie en toekomst. Science-centra, onderzoeksinstellingen, bedrijven, sterrenwachten, musea, overheid, wetenschappelijke instituten en universiteiten bieden je de mogelijkheid om “backstage” te gaan.

Week van de Scheidsrechter

De Week van de Scheidsrechter staat in het teken van het uitspreken van waardering naar de scheidsrechter. Natuurlijk verdient de scheids waardering want zonder hem of haar wordt er geen wedstrijd gespeeld. Maar weet je wat ze nog meer verdienen? Respect! En dat is ver te zoeken, nu geven de heren professionals niet echt het goede voorbeeld. Altijd maar in discussie met de scheids. Accepteer nu eens als een kerel de beslissing van de scheidsrechter, dat doen de dames per slot van rekening ook!

Stoptober

Vandaag is de eerste dag van Stoptober, het doel is om samen met 10 duizenden andere te stoppen met roken. Je gaat in 28 dagen proberen te stoppen met behulp van allerlei hulpmiddelen die je kunt vinden op de website van stoptober.nl. Shit, ben ik een half jaar te vroeg gestopt met roken. 😉

Borstkankermaand

Bij ruim 17.000 mensen werd vorig jaar borstkanker vastgesteld (incl. DCIS). Bij 16.991 vrouwen, en bij 108 mannen. Elke dag sterven er ongeveer 9 mensen sterven aan de gevolgen van borstkanker. 86% van de vrouwelijke patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven, na 10 jaar is 77% van de vrouwelijke patiënten nog in leven. Hoe pak je de draad weer op? Dit jaar staat “overleven met borstkanker” centraal. Wil je weten welke activiteiten er vandaag zijn? Klik hier.

Internationale Muziekdag

Alle muziekliefhebbers opgelet….vandaag vieren we de Internationale Muziekdag, een dag waarop het belang van muziek wordt benadrukt. Want muziek is meer dan een hoop lawaai, muziek is een uitstekend middel om vriendschap tussen volken te bevorderen. Muziek is meer dan een aangenaam tijdverdrijf, meer dan luisterplezier. Muziek is communicatiemiddel dat niet gebonden is aan grenzen, volk, geloof of ras.

Wereld Vegetarisme Dag

Vegetarisch eten is zo gek nog niet; je ziet vaak dat vegetariërs minder vaak zwaarlijvig zijn of andere ziektes hebben zoals type 2 diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Bij vegetariërs zie je eveneens een lager sterftecijfer ten gevolge van hartziekten, diabetes en bepaalde kankers.Van mij hoef je echt geen vegetariër of veganist te worden maar één dag in de week geen vlees eten, dat moet toch wel lukken?

Vandaag start ook de Week van de Smaak en in deze week staan peulvruchten centraal. En heel toevallig zijn peulvruchten uitstekende vleesvervanger. Toeval bestaat niet 😉

Internationale Ouderendag

Dit jaar neemt de Verenigde Naties op de Internationale Dag van de Ouderen stelling tegen leeftijdsdiscriminatie door te wijzen op en het bestrijden van negatieve stereotyperingen en misvattingen over ouderen en veroudering. Onzinnige leeftijdsdiscriminatie zorgt ervoor dat ervaring en deskundigheid verdwijnen, vaak daar waar die het hardst nodig is.

Internationale Koffiedag

Internationaal gezien vieren vandaag de koffieliefhebbers én producenten van ‘het zwarte goud’ Koffie Dag en promoten het gebruik van Fairtrade koffie. Wat is Fairtrade? In het kort houdt dit in dat er een zorgvuldig gekozen minimumprijs voor de opbrengst van de koffiebonen is die regelmatig wordt aangepast. Dit om er voor te zogen dat koffieboeren altijd kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Wil je meer informatie over Fairtrade? Goede info vind je op maxhavelaar.nl.

Wereld Urticariadag

De slogan dit jaar is “Geef nooit op”. Voor mensen die netelroos hebben is het een dagelijkse strijd om de jeuk en pijn te trotseren en om de moed niet te verliezen. Het kan soms maanden (jaren) duren eer men er achter komt wat de triggers zijn of om een effectieve behandeling te vinden.

Wereldnetelroosdag moedigt netelroos patiënten aan om gedurende hun ziekte niet de moed te verliezen. Op een dag krijg je de ziekte er onder, geef nooit op!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.