1 mei – Dag van de Arbeid | Dag van de Lach

Dag van de Arbeid

Dag van de Arbeid, of Feest van de Arbeid zoals de Belgen 1 mei noemen, is een dag die in veel landen bol staat van tradities én een doorbetaalde vrije dag is, behalve in Nederland. Tenzij je tot een exclusief clubje ambtenaren behoort, medewerker van een vakbond bent, werkt bij een bank of beurshandelaar bent, dan heb je wel een doorbetaalde vrije dag. Op de BES-eilanden is 1 mei trouwens wel een officiële feestdag.

Traditiegetrouw waren er in Nederland op 1 mei geen militaire parades of grote feesten, wel werd er tot eind jaren tachtig door de CPN (Communistische Partij Nederland) op 1 mei een jaarlijkse betoging in Amsterdam georganiseerd. Dat was het “wapenfeit” in Nederland. 😉

Acties in Nederland

Natuurlijk staan anno 2016 anarchisten en politieke partijen met een socialistisch of een communistische inslag nog volop stil bij 1 mei. De NCPN (Nieuwe Communistische Partij Nederland) viert 1 mei met het uitbrengen van het pamflet “Strijd is de Enige Weg”. De PVDA en SP vieren traditiegetrouw in vele steden 1 mei met bijeenkomsten en demonstraties.
In Nijmegen wordt door onder meer de Anarchisten Groep Nijmegen een antikapitalistische 1-mei demonstratie georganiseerd, in Rotterdam heeft het 1 mei comité mensen opgeroepen om te demonstreren met als slogan: “Weg met crisis en oorlog! Leve de bevrijdingsstrijd! Voor het socialisme!” en in Tilburg viert men de solidariteit met een feestelijke optocht door de binnenstad en een picknick in het Stadspark.

Dit zijn maar enkele willekeurig gekozen activiteiten, houd de (plaatselijke) media in de gaten voor activiteiten die bij je in de buurt worden georaniseerd.

Hoeveel namen kan 1 mei wel niet hebben?

De FNV, diverse linkse partijen en organisaties hebben vorig jaar 1 mei omgedoopt tot : “Dag van de Echte Banen”. Vanwege het grote succes van vorig jaar wordt er vanmiddag in Amsterdam wederom een mars gelopen voor meer echte banen. Met “Echte Banen” worden banen met zekerheid, respect en een fatsoenlijk inkomen bedoeld.

De jongeren van FNV Young & United lieten vorige week zien dat actievoeren echt helpt. Dankzij een jaar lang actievoeren wordt het jeugdloon na 41 jaar verlaagd van 23 naar 21 jaar en wordt het loon voor 18, 19 en 20-jarigen omhoog getrokken. Terecht dat zij 1 mei Dag van de Overwinning noemen.

De voorstanders van een basisinkomen hebben voor 1 mei weer een andere naam bedacht, zij noemen 1 mei: “Dag van het Basisinkomen”. Een dag waarop mensen gaan demonstreren voor een basisinkomen zodat burgers geen honger meer hoeven te lijden en/of in armoede hoeven te leven.

Internationale Dag van de Lach

Dat lachen ontspannend werkt of dat het pijn vermindert is een feit maar dat lachen helpt om vrede in de wereld te brengen? Dat ik in dat laatste niet zo geloof doet niets af aan de goede intenties die aan deze dag zijn gekoppeld. In maar liefst 70 landen wordt de Dag van de Lach gevierd, dat houdt in dat duizenden mensen vandaag spontaan in lachen uit barsten.

Heb jij hulp nodig om “spontaan” te lachen, geen probleem er is altijd wel een “lachclub” bij je in de buurt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.