1 mei – Dag van de Arbeid | Dag van de Echte Banen | Dag voor Volwassen Loon en Echte Banen | Dag van het Basisinkomen | Internationale Zonnebloemdag | De Nationale Inbraakpreventie Weken

Dag van de Arbeid

Dag van de Arbeid, of Feest van de Arbeid zoals de Belgen 1 mei noemen, is een dag die in veel landen bol staat van tradities én een doorbetaalde vrije dag is. Behalve in Nederland tenzij je tot een exclusief clubje ambtenaren behoort, medewerker van een vakbond bent, werkt bij een bank of beurshandelaar bent, dan heb je wel een doorbetaalde vrije dag. Op de BES-eilanden is 1 mei trouwens wel een officiële feestdag.

Hoeveel namen kan 1 mei wel niet hebben?

De FNV, diverse linkse partijen en organisaties hebben in 2015 1 mei omgedoopt tot : “Dag van de Echte Banen”. Vanwege groot succes wordt er vanmiddag in Amsterdam een mars gelopen voor meer banen met zekerheid, respect en een fatsoenlijk inkomen.

Na 41 jaar werd vorig jaar het jeugdloon verlaagd van 23 naar 21 jaar en zullen jongeren van 18, 19 en 20 jaar oud meer gaan verdienen. Terecht dat FNV Young & United de afschaffing van het jeugdloon vanaf 21 jaar symbolisch op 1 mei gaat vieren tijdens de “Dag voor Volwassen Loon en Echte Banen”. Jongeren worden opgeroepen deze dag naar het Oosterpark in Amsterdam te komen om met Young & United een feestje te bouwen. Er zijn onder ander liveoptredens van Fresku en Typhoon. Leden van Young & United ontvangen een gratis treinkaartje.

De voorstanders van een basisinkomen hebben voor 1 mei weer een andere naam bedacht, zij noemen 1 mei: “Dag van het Basisinkomen”. Een dag waarop mensen wereldwijd de straat op gaan voor een basisinkomen; een gegarandeerd inkomen zodat burgers geen honger meer hoeven te lijden en/of in armoede hoeven te leven.

Internationale Zonnebloemdag

Wat klinkt dat lief een zonnebloemdag, je zou bijna spontaan bloemen in je haar doen en op blote voeten op een grasveld gaan dansen. Maar zou je dat nog doen als je weet hoe deze internationale dag in het Engels heet? International Sunflower Guerrilla Gardening Day! Dat is de titel van de “dag van” die Richard Reynolds in 2008 bedacht. Wat is guerilla gardening? Guerilla gardening is: het illegaal aanleggen van tuintjes op verwaarloosde plekken in een stedelijke omgeving.

Dus wat gaan we doen op Zonnebloemdag? Juist, wij gaan illegaal zonnebloempitten planten.

De Nationale Inbraakpreventie Weken

In 30 seconden is een inbreker binnen en heeft maar 5 minuten nodig om je huis leeg te halen. Als je dit weet dan zorg je er voor dat als je de deur uitgaat je in ieder geval toch alles op slot doet? Zeker de achterdeur want 60% van de inbraken gaat via de achterdeur. En op meer dan de helft van die achterdeuren zit hang- en sluitwerk dat vrij gemakkelijk open te breken is. Het vertraagt de inbreker met slechts 90 seconden.

Ben je geschrokken ? Ga naar inbraakmislukt.nl en doe de InbraakPreventieCheck.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.