1 maart – Nationale Complimentendag | Dag van de Doktersassistente | Dag van de Zelfverwonding | Wereld Burgerbeschermingsdag | Anti-discriminatie-dag

Nationale Complimentendag

Sinds 2003 wordt op 1 maart jaarlijks de Nationale Complimentendag in Nederland en inmiddels ook in België gehouden. Een dag waarop je laat zien dat je iemand waardeert zonder dat je daarvoor een presentje moet kopen, maar puur en alleen door het geven van een wel gemeend compliment. Wat is er mooier dan wanneer je een compliment geeft, je bij de ontvanger een glimlach op het gezicht ziet verschijnen? Dan kan je dag toch echt niet meer stuk!

Complimentendag gaat de wereld over!

De initiatiefnemers van Complimentendag wilden deze dag met de hele wereld delen want, zo vertellen zij: “aan deze niet-commerciële dag kan iedereen meedoen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Valentijnsdag”. We ruilen “Blue Monday” in voor de meest positieve dag van het jaar namelijk “Happy Thursday”. Want als vandaag iedereen aan minstens drie mensen uit zijn/haar omgeving of (sociaal) netwerk een oprecht en welgemeend compliment geeft dan wordt “Happy Thursday” de meest positieve dag ter wereld.

Dag van de Doktersassistente

Als je vandaag een afspraak hebt bij je huisarts vergeet dan niet dat het vandaag ook Dag van de Doktersassistente is én Complimentendag! Oké, ik weet ook wel dat het eigenlijk de bedoeling is dat de huisarts zijn of haar doktersassistente vandaag laat zien dat hij haar/hem waardeert. Maar zou het niet leuk zijn als u, de bezoeker, vandaag op Complimentendag eens uit helemaal uit uw bol gaat en de doktersassistenten een compliment geeft voor al het goede werk dat ze doen?

Dag van de Zelfverwonding

Graag wil ik op deze Self-Injury Awareness Day (#SIAD) twee misverstanden uit de weg ruimen over zelfverwonding.

  1. Dat doen toch alleen tienermeisjes? Foute veronderstelling! Naar schatting doet 1 op de 6 jongeren het weleens. Van de volwassenen verwondt 0,01 tot 4 procent zichzelf wel eens bewust, 65 procent tussen de 25 en 54 jaar komt hierdoor zelfs op de Spoedeisende Hulp terecht!
  2. Zelfverwonding? Is dat niet alleen maar aandachttrekkerij? Nee, absoluut niet. Want als mensen die zichzelf verwonden hun littekens of wonden verstoppen onder lange mouwen, lange broeken dragen in de zomer of polsbandjes dan kun je toch niet spreken over aandachttrekkerij? Als het echt aandachttrekkerij was dan liet men vol trots de wonden en littekens zien! Laten we alsjeblieft stoppen met zelfverwondin te verheerlijken op sociale media en televisie!

Wereld Burgerbeschermingsdag

Op Wereld Burgerbeschermingsdag wordt de inwerkingtreding van de ICDO Grondwet uit 1972 herdacht en worden twee hoofddoelen uitgelicht:

  • het belang van burgerbescherming
  • eerbetoon aan alle (gevallen) mannen en vrouwen van de burgerbescherming

Vroeger (tot 1986) hadden wij in Nederland de civiele beschermingsorganisatie Bescherming Bevolking (BB). Tegenwoordig spelen in Nederland bij de bestrijding van een crisis of ramp diverse partijen een rol. Zo heeft de brandweercommandant bijvoorbeeld de operationele leiding bij het bestrijden bij een ramp. Klik hier voor meer informatie over wie doet wat bij rampenbestrijding.

Anti-discriminatie-dag

Het is eigenlijk best triest dat er een Anti-discriminatie-dag moet zijn. Maar helaas worden er nog steeds elke dag mensen gediscrimineerd vanwege hun leeftijd, geslacht, genderidentiteit, seksuele geaardheid, handicap, ras, etniciteit, taal, gezondheid (inclusief HIV) of om welke andere reden dan ook. Er zal nooit een eerlijke rechtvaardige wereld kunnen ontstaan zolang mensen worden gediscrimineerd, gevangen gezet of vermoord alleen maar op basis van wie ze zijn of wat ze doen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.