1 augustus – World Wide Web Day | Wereld Borstvoeding Week

World Wide Web Day

Toch wel leuk dat de uitvinders van het World Wide Web een eigen “dag van” hebben. Buiten de titel “Sir” heeft Tim Berners-Lee noch faam noch rijkdom overgehouden aan deze wereldveranderende uitvinding (1989). En laten we niet vergeten dat hij niet alleen het World Wide Web heeft uitgevonden. Robert Cailliau, een Belgische informaticus, is mede-uitvinder en grondlegger van het wereldwijde web. Ere wie ere toekomt!

Waar zouden we zijn zonder Google?

Wereldwijd zijn er 966 miljard sites actief en de meest populaire site is toch onze moderne encyclopedie Google gevolgd door Facebook en YouTube. Ik zal open kaart spelen…..ik ben helemaal weg van Google en soms vraag ik mezelf weleens het volgende af: hoe heb ik me al die jaren kunnen redden zonder Google? Mensen uit mijn naaste omgeving noemen mij weleens gekscherend mevrouwtje Google. Maar goed zonder Google was ik nooit begonnen met dagenvanhetjaar.

Wereld Borstvoeding Week

De Borstvoeding Week wordt ieder jaar gehouden van 1 tot en met 7 augustus. Het doel van de week is om het geven van borstvoeding te stimuleren en de gezondheid van baby’s over de hele wereld te verbeteren. Borstvoeding in combinatie met voedzame aanvullende voeding leveren hoogwaardige voedingsstoffen en voldoende energie op en kunnen helpen bij het voorkomen van honger, ondervoeding en obesitas. Borstvoeding betekent ook voedselzekerheid voor zuigelingen en prettige bijkomstigheid: je langer dan 2 jaar borstvoeding geven.

Deze week, die wordt gecoördineerd door de World Alliance for Breastfeeding Action, heeft als thema: “Samen sterk voor borstvoeding”. Het gaat over samenwerken, in de ruimte zin van het woord dan wel te verestaan. Samenwerking tussen moeders, in je persoonlijke netwerk, tussen zorgverleners maar ook samenwerking om politieke en maatschappelijke doelen te behalen.

Moedermelk is de beste voeding voor je baby

Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die moedermelk krijgen statistisch gezien gezonder zijn (blijven) dan baby’s die alleen flesvoeding hebben gehad. Het blijkt dat de BB’s ( Borstvoeding Baby’s) een lager risico lopen op oor-, borst-, buik-, nier- en urineweginfecties. Eveneens hebben ze een lager risico op allergieën, type 2 diabetes, obesitas, kanker bij kinderen en wiegendood. Moeders die borstvoeding geven hebben een lager risico op het ontwikkelen van borst- en eierstokkanker en osteoporose. Dat zegt Janet Calvert (Regional Breastfeeding Lead for the PHA) in 2016 op de website van Public Health Agency.

Waarom stoppen met borstvoeding?

Er zijn wel 101 redenen op te noemen waarom moedermelk de beste voeding voor je baby is. Wat is dan de reden dat procentueel gezien maar weinig vrouwen hun baby’s 6 maanden of langer borstvoeding geven? De wil om er mee te beginnen is er, vorig jaar startte 77% van de moeders na de geboorte met volledige borstvoeding. Na zes maanden liep het aantal terug naar 12%.

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen besluiten om te stoppen, bijvoorbeeld vanwege ziekte, schaamte om te voeden in het openbaar en zich daardoor dus sterk aan huis gebonden voelend, willen uitgaan zonder kindje of kolfapparaat, vanwege pijn of niet op het werk willen (of kunnen) kolven.

Stoppen met borstvoeding omdat het lichamelijk of geestelijk niet gaat maakt je nog geen slechte moeder.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.