1 augustus – Wereld Borstvoeding Week | World Wide Web Day

Wereld Borstvoeding Week

De Borstvoeding Week wordt ieder jaar gehouden van 1 tot en met 7 augustus. Het doel van de week is om het geven van borstvoeding te stimuleren en de gezondheid van baby’s over de hele wereld te verbeteren.
De WHO beveelt aan om moedermelk in combinatie met voedzame aanvullende voeding zeker 2 jaar te geven, langer mag ook.

Deze week, die wordt gecoördineerd door de World Alliance for Breastfeeding Action, heeft als thema: “Een sleutel tot duurzame ontwikkeling”. Elk jaar heeft de WHO ook een soort subthema, dit jaar is het “Steun moeders om borstvoeding te geven, overal en altijd”, geworden.

Moedermelk is de beste voeding voor je baby

Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die moedermelk krijgen statistisch gezien gezonder zijn (blijven) dan baby’s die alleen flesvoeding hebben gehad. Het blijkt dat de BB’s ( Borstvoeding Baby’s) een lager risico lopen op oor-, borst-, buik-, nier- en urineweginfecties. Eveneens hebben ze een lager risico op allergieën, type 2 diabetes, obesitas, kanker bij kinderen en wiegendood. Moeders die borstvoeding geven hebben een lager risico op het ontwikkelen van borst- en eierstokkanker en osteoporose. Dat zegt Janet Calvert (Regional Breastfeeding Lead for the PHA) op de website van Public Health Agency.

Waarom stoppen met borstvoeding?

Er zijn wel 101 redenen op te noemen waarom moedermelk de beste voeding voor je baby is. Wat is dan de reden dat procentueel gezien maar weinig vrouwen hun baby’s 6 maanden of langer borstvoeding geven? De wil om er mee te beginnen is er, vorig jaar startte 80% van de moeders na de geboorte met volledige borstvoeding. Na zes maanden liep het aantal terug naar 39%, dat is een behoorlijke terugval maar het is nog altijd een verdubbeling van 2010 (18%).

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen besluiten om te stoppen, bijvoorbeeld vanwege ziekte, schaamte om te voeden in het openbaar en zich daardoor dus sterk aan huis gebonden voelend, willen uitgaan zonder kindje of kolfapparaat, vanwege pijn of niet op het werk willen (of kunnen) kolven.

Ben je een slechte moeder als je eerder stopt met borstvoeding? Moet je stoppen omdat het lichamelijk of geestelijk niet meer op te brengen is dan ben je echt geen slechte moeder.

World Wide Web Day

Toch wel leuk dat de uitvinders van het World Wide Web een eigen “dag van” hebben. Buiten de titel “Sir” heeft Tim Berners-Lee faam noch rijkdom overgehouden aan deze wereldveranderende uitvinding.

Maar laten we niet vergeten dan hij niet alleen het World Wide Web heeft uitgevonden. Robert Cailliau, een Belgische informaticus, is mede uitvinder en grondlegger van het wereldwijde web. Ere wie ere toekomt!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.