woensdag 17 t/m woensdag 24 december – Chanoeka

Chanoeka is een joods feest, ook bekend als het lichtfeest of toewijdingsfeest. Acht dagen lang herdenken joodse mensen dat ze in het jaar 165 voor Christus hun tempel in Jeruzalem terugkregen. De eerste dag van dit feest, erev chanoeka, begint na de zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev. Het verhaal van Chanoeka, wat ’toe- of inwijding’ betekent, staat opgetekend in de Talmoed .

In de Talmoed worden twee gebruiken beschreven. Het was gebruikelijk om acht lampen op de eerste nacht van het feest te laten schijnen, en het aantal iedere volgende nacht met een te reduceren. Een ander gebruik was om op de eerste nacht met een brandende lamp te beginnen, en iedere nacht een extra aan te steken tot er acht brandden, op de achtste nacht.

Het is echt een familiefeest; er worden met het gezin spelletjes gespeeld, speciale gerechten gegeten en cadeautjes uitgepakt. De voornaamste gerechten van Chanoeka zijn latkes of levivot, een soort aardappelpannenkoekjes of rösti, en soefganiot, lijken veel op op berlinerbollen of Oostenrijkse Krapfen en zijn traditioneel gevuld met jam. Deze lekkernijen worden speciaal met Chanoeka gegeten omdat ze in olie bereid worden, als herinnering aan het wonder van de olie.

Festiviteiten
Vandaag in Zaltbommel 19:30 uur – 22:00 uur, Sint. Martinuskerk ( Pastoriegedeelte), Oliestraat 25, Zaltbommel
Werkgroep Israël Bommelerwaard opent haar activiteiten met Chanoeka of Lichtenfeest. Het Joodse volk viert hiermee het inwijden van de tempel nadat deze door Epifares werd ontwijd. Bent u geïnteresseerd in wat dit feest inhoudt en wilt u meemaken hoe dit gevierd wordt? Kom dan langs! De avond word geleidt door Bert Jan Schuurman. Toegang is gratis, uw vrijwillige bijdrage is welkom. Aanmelden: werkgroepisraelbommelerwaard@outlook.com

Op 18-12-2014  van 18:00 tot 20:00
De grootste achtarmige kandelaar ter wereld komt naar Urk. De twaalf meter hoge menora wordt op het haventerrein geplaatst, ter gelegenheid van de viering van Chanoeka. De menora wordt ontstoken door opperrabbijn Binyomin Jacobs. Daarna is er een feestelijke bijeenkomst, met muziek van een mannenkoor en Joods eten en drinken. De daar opvolgende dagen wordt telkens een nieuwe kaars aangestoken. De menora blijft tien dagen op Urk staan.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.