28 augustus – I Have a Dream | De Nacht van de Vleermuis | Gronings Ontzet

De Nacht van de Vleermuis wordt van 28 op 29 augustus gehouden. Door heel Nederland worden er op 28 augustus of op 29 augustus voor jong en oud activiteiten georganiseerd. Dé kans om meer te weten te komen over vleermuizen. Klik hier voor de activiteiten in Nederland en klik hier voor excursies in Vlaanderen.

“I Have a Dream”

28 augustus 1963 – Wie kent niet de zin “I Have a Dream” die onderdeel was van de beroemde speech van dominee Martin Luther King. Deze woorden werden uitgesproken tijdens een vreedzame protestmars in Washington DC waar ongeveer 200.000 mensen aan deelnamen.
Mede door deze speech maar zeker door alle vreedzame protestacties sinds 1955 werd in 1964 de Civil Rights Act in de hele VS van kracht. De zwarten bevolking kreeg eindelijk, op papier, gelijke rechten. Pas eind jaren ’60 werd het apartheidsysteem ( segregatie ) in het Zuiden wettelijk beëindigd.
Helaas blijkt het gelijkwaardig samenleven van mensen van verschillende rassen, geaardheden, geloven en afkomsten tot aan de dag van vandaag vreselijk moeilijk te zijn . Dit is niet alleen in Amerika zo, kijk maar eens om je heen!

De stad Groningen viert feest!

De stad bruist van de activiteiten vandaag, er wordt het Gronings Ontzet gevierd. Het begint om 08.25 uur met een kranslegging bij de buste van Rabenhaupt (Stadhuis) en de festiviteiten eindigen om 23.00 met een spectaculair vuurwerk. Daartussen in is er bijvoorbeeld een paardekeuring, de Groote Maaltijd en zelfs een Bommen Berend wandeling. Voor het complete overzicht, klik hier.

Gronings Ontzet in een notendop

In het jaar rampjaar 1672 werd op 28 augustus de belegering van de stad Groningen opgeheven na een beleg van amper een maand door de prins-bisschop van Münster, Bernhard von Galen aka ‘Bommen Berend”; hij werd bijgestaan door Keulse troepen. De bijnaam van de prins-bisschop laat zich makkelijk verklaren, Bernhard von Galen heeft tijdens het Gronings beleg de stad met maar liefst zo’n 9.000 kanonschoten en 5.000 bommen (brandbommen en ‘stinkpotten‘) bestookt. En dat in 4 weken tijd!
Een niet te onderschatte rol bij het Gronings Ontzet heeft Carl von Rabenhaupt, legercommandant van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, gespeeld. Hij hielp de Groningers zich te verzetten tegen “Bommen Berend”.

Waarom wordt er zo vaak gesproken over “het rampjaar 1672”?

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd in dat jaar aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. De Engelsen en de Fransen hadden in het geheim een akkoord bereikt, het Verdrag van Dover (1670), om de Republiek te veroveren. De verdeling van de gebieden was al overeengekomen. Uit logistiek oogpunt werden de bisdommen Munster en Keulen gevraagd om deel te nemen.
De Republiek was niet goed voorbereid op een oorlog, er heerste grote verdeeldheid tussen de ‘prinsgezinden’ en ‘staatsgezinden’. Wel had de Republiek een sterke vloot maar een zwak leger. Net zoals nu hadden ze beter meer geld in een sterke landmacht moeten stoppen.
We mogen natuurlijk ook de moord op de gebroeders de Witt niet vergeten, dat was ook in het rampjaar.

Moet jij ook aan vampieren en Batman denken als het over vleermuizen gaat, of ligt dat aan mij? 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.