16 juni – Bloomsday|Dag van de Jeugd in Zuid-Afrika

Dag van de Jeugd in Zuid-Afrika

In de strijd tegen afschaffing van Apartheid is 16 juni een belangrijke dag in Zuid-Afrika. Deze dag staat ook bekend als de Opstand in Soweto en wordt gezien als het keerpunt van de bevrijdingsstrijd in Zuid-Afrika.
Op 16 juni 1976 trokken duizenden zwarte middelbare scholieren uit Soweto de straat op om te protesteren tegen het besluit uit 1974. Dat besluit omhield dat de taal waarin zij les kregen een 50/50 mix van Engels en Afrikaans moest zijn. Echter Afrikaans werd en wordt beschouwd als “de taal van de onderdrukker”. Dat volgens de woorden van Desmond Tutu die toendertijd decaan op een school in Johannesburg was.
Voor meer info over Desmond Tutu, klik hier.

Het bloedbad

Wat begon als een vreedzame protestmars liep uit op een bloedbad. Om de protestmars een halt toe te roepen schoot de politie gericht op de scholieren. Één van de eerste studenten die dood werd geschoten was de 13-jaar-oude, Hector Pieterson. Hij werd het symbool van de Soweto opstand. De schattingen over het exact aantal doden loopt uit één van 200 tot 600.

Het effect van de protestmars

De beelden van de rellen verspreidde zich over de hele wereld en shockeerde miljoenen mensen.
De foto van de dode Hector Pieterson veroorzaakte grote verontwaardiging en regeringen over de gehele wereld veroordeelde keihard het Apartheidsregime van Zuid-Afrika.

De film Cry Freedom uit 1987 van regisseur Richard Attenborough gaat over de Opstand van Soweto. Netzoals de uit 1992 muzikale film Sarafina; Whoopi Goldberg speelt één van de hoofdrollen. De rellen inspireerde ook de schrijver André Brink, hij schreef de roman A Dry White Season, dat later verfilmd werd.

Bloomsday

Vernoemd naar de hoofdpersoon uit de beroemde roman Ulysses van de Ierse schrijver James Joyce. Heel typisch is dat de oorsprong van deze dag niet in Ierland ligt maar in Frankrijk (Parijs).
In Parijs werd op 16 juni 1929 de eerste Bloomsday gehouden. In 1954 pas voor het eerst in Dublin (Ierland). Waarom op 16 juni? Dat is de dag waarop de hoofdpersoon uit Ulysses Leopold Bloom en zijn vriend Stephen Dedalus rondwandelen in Dublin. Eveneens is het de dag dat James Joyce voor het eerst zijn geliefde Nora Barnacle ontmoette.

Bloomsday in Nederland

Van 1982 tot en met 2013 heeft de Haagse Kunstkring in samenwerking met de Irish club Bloomsdaybijeenkomsten georganiseerd. Zij waren daar mee de eerste in Nederland die aandacht gaven aan deze dag die in veel landen wordt gevierd.
Wie viert Bloomsday in Nederland? Als ik Google dan kom ik uit bij de Stichting Arsis kunst en sociëteit (Bergen op Zoom). Zij vieren vanavond Bloomsday met een lezing uit Ulysses van James Joyce.

Misschien dat volgend jaar de Haagse Kunstkring weer een Bloomsdaybijeenkomst organiseert?
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.