afbeelding versterkt dag van de vrachtwagenchauffeur

9 december – Dag van de Vrachtwagenchauffeur (BE + NL) | Wereld Techno Dag | Internationale dag tegen Corruptie | Internationale Herdenkingsdag voor Slachtoffers van Genocide

Dag van de Vrachtwagenchauffeur (BE + NL)

Op 12 december 2019 werd voor de 1e keer Dag van de Vrachtwagenchauffeur georganiseerd. Met veel succes. Dat staat althans te lezen op de website. Benieuwd wat dit jaar gaat brengen. Sowieso nieuw ten opzichte van 2019 is dat de Dag van de Vrachtwagenchauffeur de grens overgaat, België haakt aan. En over welke beroepsgroep we het hebben vandaag is niet moeilijk te raden. Eén hint, het gaat niet over animeermeisjes.

Wat is het doel van Dag van de Vrachtwagenchauffeur?

Alle betrokken partijen willen de vrachtwagenchauffeurs in beide landen in het zonnetje zetten en tegelijkertijd het beroep meer sexappeal te geven. Want er dreigt, net zoals in het VK, een tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 10.000 vacatures, en in België ligt men op koers voor een tekort van meer dan 5.000 chauffeurs. Over animeermeisjes gesproken, weet jij hoeveel procent vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs er in 2020 rondreden? Van de 92.000 truckchauffeurs in Nederland was slechts 3% vrouw. En als ik het goed gegoogeld heb dan heeft België iets meer dan 72.000 truckchauffeurs en daarvan is 6% vrouw.

Wereld Techno Dag

Er wordt geschreven dat Wereld Techno Dag voor het eerst in 2003 is gevierd. De datum 9 december is gekozen omdat het de geboortedatum is van Juan Atkins. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de muziekstroom techno. Dankzij onder meer Kraftwerk, Depeche Mode en The Human League kwam hij in contact met elektronische muziek. Samen met Kevin Saunderson en Derrick May maakte hij naam als producent van een nieuwe muziekstijl die hij techno noemde. Hoe vier je Techno Dag? Ben je geen liefhebber dan kun je wellicht wat techno nummers met een open mind beluisteren. Kan zomaar zijn dat je het leuk vindt. En de liefhebber? Die hoef ik niet te vertellen hoe hij/zij de dag dient te vieren.

Internationale dag tegen Corruptie

De Internationale Dag tegen Corruptie in 2021wil de rechten en verantwoordelijkheden van iedereen onder de aandacht brengen bij de bestrijding van corruptie. Omdat regeringen corruptie niet alleen kunnen bestrijden. We hebben allemaal een rol te spelen bij het voorkomen en bestrijden van deze misdaad. De week na de Internationale dag tegen Corruptie ontmoeten vertegenwoordigers van over de hele wereld elkaar in Sharm El-Sheikh (Egypte). Daar vindt de 9e zitting van de Conference of the States Parties (CoSP9) plaats. Daar wordt onder andere de internationale anti corruptie agenda voor de komende jaren ingevuld.

Jouw recht, jouw rol: Zeg nee tegen corruptie

Begin november start de zes weken durende campagne Jouw recht, jouw rol: Zeg nee tegen corruptie. Met dit thema wil men de rol van de belangrijkste stakeholders bij het voorkomen en bestrijden van corruptie onder de aandacht brengen. Is in week 44 begonnen en eindigt in week 49. Elke week staat één van deze kernonderwerpen centraal.

  • onderwijs en jeugd
  • sport en corruptie
  • genderdimensies van corruptie
  • particuliere sector
  • COVID-19 en corruptie
  • internationale samenwerking

Onderstaande dag heeft een andere invulling vanwege COVID-19

Deel dit bericht