afbeelding versterkt inheemse volkeren

9 augustus – Internationale Dag van de Inheemse Volkeren | Internationale Coworking Dag | Nagasaki dag | Internationale Dag van Solidariteit met Zuid-Afrikaanse en Namibische vrouwen | Hunebedweken | Wereld Olifanten Week

Internationale Dag van de Inheemse Volkeren

Er leven meer dan 476 miljoen inheemse volkeren verspreidt over 90 landen. Dat is goed voor 6,2 procent van de complete wereldbevolking. Inheemse volkeren zijn de houders van een enorme diversiteit aan unieke culturen, tradities, talen en kennissystemen. Ze hebben een speciale relatie met hun land en hebben verschillende ontwikkelingsconcepten op basis van hun eigen wereldbeelden en prioriteiten. Talrijke inheemse volkeren zijn autonoom en sommigen zijn erin geslaagd een zekere mate van zelfbeschikking te bemachtigen. Daarentegen vallen veel inheemse volkeren nog steeds onder het uiteindelijke gezag van centrale regeringen die controle uitoefenen over hun land, territoria en hulpbronnen. Ondanks dit hebben inheemse volkeren buitengewone voorbeelden van goed bestuur getoond, variërend van de Haudenosaunee tot de bestaande Samische parlementen in Finland, Zweden en Noorwegen.

Inheemse Volkeren en de COVID-19-pandemie

De COVID-19-pandemie heeft veel bestaande ongelijkheden waarmee inheemse volkeren altijd te maken hebben zichtbaar gemaakt. laten we paar van die ongelijkheden benoemen: armoede, slechte toegang tot gezondheidszorg, aanzienlijk hogere ziektecijfers, gebrek aan sanitaire voorzieningen en andere belangrijke preventieve maatregelen, zoals schoon water, zeep, ontsmettingsmiddel. Vanuit het perspectief van inheemse volkeren zijn de ongelijkheden door COVID-19 groter geworden. Hoe kan je dit oplossen? Een stap in de goede richting is diensten en faciliteiten in inheemse talen aanbieden.

Internationale Coworking Dag

Internationale Coworking Dag (International Coworking Day) werd in 2010 in het leven geroepen om de oprichter van de eerste coworking ruimte in het zonnetje te zetten en om coworking te promoten. Wie was de bedenker van het begrip coworking? In 1999 bedacht Bernard DeKoven de term coworking om het fenomeen samenwerken als gelijken te beschrijven. Hij wilde manieren van samen werken ontwikkelen waarin geen ruimte is voor hiërarchie.

Software engineer Brad Neuberg richt op 9 augustus 2005 de de allereerste officiële coworking ruimte op, de Spiral Muse Coworking Group. “Ook al doet ieder van ons apart werk, misschien programmeren of schrijven we een roman, we kunnen elkaars aanwezigheid voelen, ideeën uitdragen door de gemeenschap of samen pauzeren bij de waterkoeler.” Dat is in essentie het hele idee achter deze community.

Nagasaki dag

Op Nagasaki dag wordt herdacht dat 3 dagen na Hiroshima, op 9 augustus 1945 om 11.02 uur (Japanse tijd) een nucleaire bom op de Japanse stad Nagasaki ontplofte. De stad werd volledig vernietigd en meer dan 70.000 vrouwen, mannen en kinderen kwamen daarbij om het leven. De gevolgen zijn jaren later nog merkbaar; meer kankergevallen en een stijging in de geboorten met afwijkingen en/of miskramen. Saillant detail: de Amerikanen wilden eigenlijk de stad Kokura bombarderen, maar dat ging niet door vanwege slecht weer.

Onderstaande dag en weken prijken vandaag ook op de agenda

Deel dit bericht