witte donderdag

9 april – Witte Donderdag | Dag van de Ervaringsdeskundige | Dag van de Finse Taal | Dag van de Unicorn

Waarom Witte Donderdag en niet Rode?

Op Witte Donderdag wordt herdacht dat Jezus en zijn leerlingen aan de vooravond van zijn kruisiging de Pesachmaaltijd nuttigden, het laatste Avondmaal. Maar waarom wit en niet rood? Bij de kerk hebben kleuren een symbolische betekenis, ieder periode van het kerkelijk jaar heeft een kleur die bij die periode hoort.

De kleuren die gebruikt worden zijn:
  • wit – kleur van reinheid, zuiverheid en vreugde, feestkleur → bijvoorbeeld met de Paastijd
  • paars – kleur van inkeer, boete, berouw en verwachting → bijvoorbeeld tijdens de Vastenperiode
  • groen – kleur van hoop en toekomst → op alle dagen waarop geen andere kleur is voorgeschreven
  • rood – kleur van vuur van de heilige geest, bloed en liefde → op bijvoorbeeld Goede Vrijdag
  • zwart – kleur van droefheid, leegheid en verlatenheid die gepaard gaat met verlies van dierbaren
  • roze – alleen op derde zondag van de Adventstijd en op de vierde zondag van de Vastentijd
  • goud – kleur van de overwinning, heerlijkheid en puurheid

Wat is de reden dat men op Witte Donderdag Paasmaaltijd nuttigde?

Ik, als leek, dacht dat de Paasmaaltijd direct verband hield met Eerste Paasdag. Dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. De Paasmaaltijd houdt direct verband met het joodse Pesach. Met Pesach wordt de Exodus herdacht, de uittocht van de Israëlieten uit het oude Egypte onder leiding van Mozes. Mijn voormalige buurman de theoloog vertelde dat God de opdracht gaf om op de vooravond van de uittocht een maaltijd te breiden die snel en makkelijk te maken was en die staand gegeten moest worden. Waarom staand? Men moest snel kunnen vluchten. De maaltijd bestond uit Matzes en uit het eten van een vooraf geslacht lam, zo is het Pesachmaal ontstaan.

Wat is precies “voetwassing”?

De wegen waren stoffig en onverhard in het vroegere Palestina en omdat men sandalen droeg werden de voeten vies van al het stof. Als je dan ergens op bezoek kwam was het een teken van gastvrijheid dat je een kommetje met water kreeg om je voeten te wassen. Had je slaven dan deden die dat, maar nooit de heer des huizes want dat werd weer gezien als vernedering.

Je kunt je dan ook wel de verbazing van de leerlingen van Jezus voorstellen toen hij hun voeten ging wassen. Terwijl Jezus de voeten waste zei hij: “Wie de grootste wilt zijn, die moet de minste worden”.

Paastriduüm

Met het paastriduüm of Triduum Sacrum wordt een bepaalde periode voor Pasen aangeduid. De periode loopt van Witte Donderdag (avondmis) tot en met de vespers van paaszondag. Inclusief Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. In deze tijdspanne wordt het lijden, de dood en de verrijzenis van Christus herdacht.

10e editie The Passion: “Geef mij nu je angst”

De tiende editie van The Passion wordt dit jaar niet in Roermond gehouden. Ik hoef je vast niet uit te leggen waarom. Dit jubileumjaar wordt daarom ook zonder live band en zonder publiek gevierd. In plaats daar van is er een online processie, een live vertelling die wordt afgewisseld met scenes en liedjes uit de afgelopen negen edities. Het bekende Passion-kruis ontbreekt niet. Je wordt door de organisatoren uitgenodigd om een filmpje op te sturen waarop je het slot lied “Geef mij nu je angst” alleen of samen met huisgenoten meezingt.

The Passion wordt vanavond uitgezonden op NPO1, aanvang 20.30. Voor audiodescriptie en gebarentolk kun je terecht op respectievelijk NPO Radio 2 en op NPO 1 extra.

Er staat meer dan alleen Witte Donderdag op de kalender

Deel dit bericht