9 april – Lopen voor Lyme | Dag van de Finse taal

Lopen voor Lyme

Twee dagen voor de Week van de Teek begint wordt voor de eerste keer “Lopen voor Lyme” georganiseerd bij het Henschotermeer te Woudenberg. De inschrijving is gesloten maar aanmoedigen kan natuurlijk altijd!
Deze loop is een sponsorloop maar dan niet voor een vereniging maar voor de (Nederlandse) Lyme patiënten zelf! De organisatie heeft als reden daarvoor opgegeven: “Veel chronisch Lyme patiënten vallen qua toeslagen, uitkeringen en vergoedingen tussen wal en schip waardoor hun persoonlijke uitgaven extreem zijn. Daar willen wij iets aan doen.” En dat doen ze dus daar het organiseren van deze sponsorloop.

Belangrijk! Informeer eerst bij je uitkeringsinstantie naar welke regels er gelden voor het ontvangen van het sponsorgeld voordat je besluit mee te doen. Voorkom dat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Dag van de Finse taal

De meeste talen van Europa behoren tot de Indo-Europese taalfamilie, je snapt al waar ik heen wil gaan, behalve het Fins! Het Fins (Suomi of Suomen Kieli) behoort samen met het Hongaars en het Estlands tot een andere taalgroep, namelijk die van de Finoegrische taalfamilie. De Finoegrische taalfamilie, ook wel de Fins-Oegrische talen genoemd, behoren tot de Oeraalse taalfamilie.

Wat is de Indo-Europese taalfamilie?

Men denkt dat de oorsprong van de oude Indo-Europese taal ergens zo’n 5000 jaar geleden ligt. Toentertijd leefde er een groot volk op de grens van Midden en Oost Europa die een soort oertaal spraken, het Proto-Indo-Europees, waaruit de Indo-Europese taal is ontstaan. Tot de Indo-Europese taalfamilie behoren:

  • Germaanse talen – het Duits, Nederlands, Zuid-Afrikaans, IJslands, Fries en alle Scandinavische talen.
  • Romaanse talen – het Frans, Italiaans, Spaans, Portugees en het Roemeens
  • Slavische talen – het Russisch, Oekraïens, Pools en het Litouws
  • Keltische talen – Bretons, Schots, Welsh en Iers

Het Baskisch, wat gesproken wordt door mensen in Spanje en in Frankrijk, past in geen enkel taalfamilie rijtje. Hoogstwaarschijnlijk is het een overblijfsel van een hele oude lokale taal uit de oertijd.

Het Fins en haar dialecten

In Finland zijn zeven (hoofd)dialecten te onderscheiden. Als je alles bij elkaar optelt wat op Wikipedia vermeld staat dan kom je op meer dan 30 verschillende dialecten uit. De eerste van de twee bekendste dialecten is het Lounaismurre (Zuidwestdialect), de tweede is het
Stadin slangi dialect (Helsinki en omstreken). Het Lounaismurre, ook wel spreek-Fins genoemd, wordt in bijna heel Finland gesproken.

Toivotan teille hyvä päivä! Tis maar goed dat Google Translate bestaat. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.