afbeelding ondersteunt wereld octopus dag

8 oktober – Wereld Octopus Dag | Internationale Dag van het Zicht | Internationale dag voor Lesbiennes | Alkmaar Ontzet

Wereld Octopus Dag

Elk jaar zijn van 8 tot en met 12 oktober de International Cephalopod Awareness Days; speciale dagen zoals Wereld Octopus Dag om ons iets te leren over de wereld van de weekdieren. Weekdieren (koppotigen) hebben 3 harten, blauw bloed, tentakels (armen) met zuignappen, grote hersenen en verder staan ze bekend om hun intelligentie. Enkele bekenden weekdieren zijn de: alikruik, inktvis, kokkel en mossel. Klik hier voor overzicht weekdieren.

Zoals de naam al suggereert staat op de eerste dag de octopus in de spotlights. Zoals je weet is de octopus familie van de inktvissen maar wist je ook dat de octopus slimmer is dan de meeste landdieren? Dat de octopus de beschikking heeft over vijfhonderd miljoen neuronen? En dat ze van kleur kunnen veranderen? Kortom: de octopus is een fascinerend dier!

Internationale Dag van het Zicht

Jaarlijks wordt op de tweede donderdag van oktober World Sight Day georganiseerd. Deze dag wordt als de belangrijkste “dag van” gezien die betrekking heeft op het gezichtsvermogen. Het thema van dit jaar is: “Hope In Sight”. Het is in het belang van de lidstaten om de strijd tegen slechtziendheid serieus aan te pakken. Het verbetert niet alleen de kwaliteit van leven van patiënten, mensen zullen economisch productiever blijven.

Hoop in Zicht

Een nieuwe resolutie van de World Health Assembly is hoopgevend. De resolutie belicht de noodzaak om mondiaal mensgerichte oogzorgdiensten in gezondheidssystemen te integreren. De resolutie bevat vier belangrijke strategieën voor de lidstaten om de toegang tot diensten te verbeteren en ongelijkheden te verminderen:

  1. vergroot het belang van vroege diagnose en maak de toegang tot zorg toegankelijk(er)
  2. meer oogzorg in de eerstelijnsgezondheidszorg zodat mensen dichter bij huis toegang hebben tot diensten
  3. verbeter de coördinatie van oogzorgdiensten met andere gezondheidsdiensten en met andere sectoren zoals onderwijs en arbeid
  4. maak oogzorg een integraal onderdeel van nationale gezondheidsplannen en universele gezondheidsdekking

Wist je dat?

Wist je dat meer dan een miljard mensen een te voorkomen of een nog te behandelen visuele beperking heeft? De meerderheid van deze mensen is ouder dan 50 jaar. Een verminderd gezichtsvermogen kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder ziekten zoals diabetes en trachoom, trauma aan de ogen of aandoeningen zoals staar of glaucoom.

Een verminderd of afwezig gezichtsvermogen kan grote en langdurige gevolgen hebben voor alle aspecten van het leven, inclusief dagelijkse persoonlijke activiteiten, interactie met de gemeenschap, school- en werkmogelijkheden en de mogelijkheid om toegang te krijgen tot openbare diensten.

Internationale dag voor Lesbiennes

De Internationale dag voor Lesbiennes is een dag die voornamelijk in Australië en Nieuw-Zeeland bekend is. Naast deze internationale dag is er op 26 april de Lesbian Visibility Day. Die dag staat in het teken van de lesbische cultuur, diversiteit en rolmodellen. Op Internationale dag voor Lesbiennes “vieren” lesbiennes hun identiteit. En worden specifieke kwesties bespreekbaar gemaakt waar homoseksuele vrouwen dagelijks mee worden geconfronteerd. Verder gaat deze dag om gezien en gehoord worden, zowel binnen de LGBTQ + -gemeenschap als daarbuiten.

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht