8 januari – Zonder Broek aan in de Metro Dag | Aarde Rotatie Dag

Zonder Broek aan in de Metro Dag

Wat in 2001 in New York begon als een grapje met zeven jongens die zonder broek aan in de metro stapten is intussen uitgegroeid tot een internationale viering. Vorig jaar zaten of stonden in bijna 30 landen (van New York tot Jeruzalem) tienduizenden mensen zonder broek of rok aan in de metro. De rit in Moskou trok de aandacht van de lokale politie. Een paar dagen later mocht de organisator zich melden op het politiebureau voor verhoor. Uiteindelijk werd hij zonder aanklacht vrijgelaten.

Het idee achter No Pants is simpel: op verschillende metrohaltes over de hele wereld stappen vandaag random mensen in de metro. Tot zo ver niks aan de hand. Degene die meedoen aan deze dag gedragen zich compleet normaal. Dat is ook niet schokkend, toch? Ze kleden zich net als ieder ander; ze dragen een jas, muts, sjaal en handschoenen. Het enige ongebruikelijke is dat ze géén broek of rok aan hebben.

Het is voor jou nog niet te laat om aan de 16e No Pants Subway Ride mee te doen. Je hoeft alleen maar je broek of rok uit te doen. Doe eens gek…..doe gewoon mee!:-)

Aarde Rotatie Dag

Wat geen verrassing zal zijn is dat de aarde om haar as draait en daar 24 uur over doet. We voelen vrijwel niets van het feit dat de aarde roteert: we worden niet van de planeet af geslingerd, we vallen niet om en bomen groeien niet scheef. De reden hiervoor is dat het effect van de zwaartekracht door de grote massa van de aarde veel sterker is dan dat van de centrifugaalkracht als gevolg van haar rotatie. Anders gezegd: de aarde is zo groot en heeft zo veel massa dat de zwaartekracht ons voldoende naar beneden trekt om er niet van af te vallen.

Wat je misschien niet weet is dat de snelheid van de rotatie van de aarde van dag tot dag, van jaar tot jaar kan veranderen. Dus een ware zonnedag is niet precies 24 uur, kan een seconde of wat schelen. Denk aan de schrikkelseconde op jongstleden 31 december.

Wat is een zonnedag?

Een zonnedag is de tijd die de aarde nodig heeft om een omwenteling te maken om haar as ten opzichte van de zon. Een zonnedag duurt 24 uur. Na deze tijd staat de zon vanaf de aarde gezien weer op precies dezelfde plek.
Een sterrendag is de tijd die de aarde nodig heeft om een omwenteling te maken om haar as ten opzichte van de verre sterren. En sterrendag duurt 23 uur, 56 minuten en 4 seconden. Na deze tijd staan de verre sterren vanaf de aarde gezien weer op precies dezelfde plek. Dus 365 zonnedagen is hetzelfde als 366 sterrendagen.

Slinger van Foucault

Volgens sommige was het op 8 januari 1851 dat de Franse natuurkundige Léon Foucault in de kelder van zijn huis met een slinger van slechts 2 meter en een gewicht van 5 kg ontdekte dat de aarde draait. Om de wereld te overtuigen pakte hij het groots aan, in het Panthéon (Parijs) werd aan een 67 meter lange koord een bol van 28 kg opgehangen. Op de vloer van het Panthéon kwam een laagje zand. Door de slingerbeweging werd er een klein streepje door het zand getrokken. Et voilà! Hiermee werd publiekelijk aangetoond dat de aarde draait. Chapeau!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.