8 april – Hartweek | Dag van de Bril | Internationale Dag van de Roma

Hartweek: van 8 tot en met 14 april

Tijdens Hartweek 2018 gaan 50.000 collectanten van deur tot deur om geld op te halen voor meer openbare AED’s in Nederland. Is een Automatische Externe Defibrillator (AED) in je buurt belangrijk? Ja zeker. Het hart pompt het bloed rond en als de bloedsomloop door een hartstilstand (circulatiestilstand) stil komt te liggen heb je niet al te veel tijd om het weer op gang te brengen.

Duurt het te lang dan ben je binnen niet al te lange tijd klinisch dood. Hoe sneller er dus ingegrepen wordt hoe hoger je overlevingskansen zijn. Een AED kan door het geven van een elektrische schok het hartritme weer herstellen. Dus: hoe meer AED’s er in de buurt hangen, hoe groter je overlevingskans. Laat daarom de collectant niet in de kou staan en geef tijdens de hartweek gul. Jouw euro redt voor hetzelfde geld je leven!

Wat moet je doen als iemand een hartstilstand krijgt?*

 • bel of laat 1-1-2 bellen
  • zet je telefoon op de luidspreker.
  • laat een AED halen indien deze beschikbaar is.
  • volg instructies 1-1-2 centralist op.
 • controleer ademhaling: ademt niet normaal (heeft geen effectieve ademhaling)
 • begin zo snel mogelijk met de reanimatie
  • volg instructies centralist en/of aanwezige AED
  • ga door met reanimatie: 30 borstcompressies en 2 beademingen
  • als er een tweede hulpverlener is: wissel elke 2 minuten

*(bron: rodekruis.nl)

Dag van de Bril

Giel Beelen riep 8 april uit tot “Dag van de Bril” en riep collegae dj’s, nieuwslezers en bekende Nederlanders op om 8 april een bril op te zetten in plaats van de contactlenzen in te doen. Want voor een bril hoef je je absoluut niet te schamen, het is modieus en soms staat het mensen het ook gewoon goed. Om de dag kracht bij te zetten posten vandaag veel mensen op social media een foto van zichzelf met een (wc)bril op, en dat noemen we dan heel toepasselijk een #brilfie.

Internationale Dag van de Roma

De Roma, ook wel zigeuners genoemd, herdenken en vieren vandaag de stichting van “de Unie Romani Internationale ”. De dag waarop de Roma uitgerust werden met een volkslied en met een eigen vlag. Internationale Dag van de Roma is echt een belangrijke dag voor de Roma-gemeenschap. Het is een dag waarop ze hun cultuur vieren en haar geschiedenis herdenken. Want wist jij dat tijdens WOII naar schatting tussen de 220.000 en 1,5 miljoen* Roma zijn vermoord? Het is ook een dag om te belichten dat in het Europa van vandaag, veel Roma in het dagelijks leven nog steeds lijden onder discriminatie en zigeunerhaat.

*Een nauwkeurige schatting is onmogelijk te maken omdat het onduidelijk is hoeveel Roma families er voor de vervolging leefden in Europa.

Sinti en Roma in Nederland

In Nederland maken we een onderscheid tussen Sinti en Roma, het verschil heeft te maken met datum van vestiging. Met Roma wordt bedoeld de groep mensen die voornamelijk uit Oost-Europa komen en zich in de negentiende en twintigste eeuw in Nederland vestigden. Met Sinti bedoelen we die mensen die uit Frankrijk en Duitsland komen en die zich tussen 1900 en 1920 hier hebben gevestigd.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.