7 september – Dag van de verborgen Armoede | Wereldhavendagen | World Duchenne Awareness Day

Dag van de verborgen Armoede

Verwarring maakt zich van mij meester, volgens het ene bericht wordt Dag van de Verborgen Armoede elk jaar op de 1e vrijdag van september gevierd en volgens het andere bericht is de derde zaterdag van mei uitgeroepen tot Nationale dag van de verborgen Armoede. Waar beiden het over eens zijn is dat het Rijkdomfestival in Zwolle aan de oorsprong ligt voor deze dag. Goed, ongeacht wie gelijk heeft ik ga vandaag aandacht geven aan het leed dat verborgen of stille armoede heet.

Een grote misvatting is dat armoede alleen voorkomt bij mensen met een (bijstands-)uitkering. Vergis je niet, één op de tien zzp’ers moet van minder inkomen rondkomen dan de lage-inkomensgrens. De grootste veroorzakers blijken de vaste lasten en financiële problemen zoals betalingsachterstanden te zijn. In totaal treft het 590 huishoudens, wat overeenkomt met 6,8% van de Nederlandse bevolking. De groep die het hoogste armoederisico lopen zijn vluchtelingen uit Syrië en Eritrea die inmiddels de asielprocedure hebben doorlopen en een verblijfsvergunning hebben ontvangen. Deze cijfers zijn gebaseerd op 2016 en zijn afkomstig uit de publicatie van het CBS: Armoede en sociale uitsluiting. Als je hier klikt kun je de publicatie downloaden.

Wereldhavendagen

De Rotterdamse Wereldhavendagen worden altijd in het eerste volledige weekend van september gehouden. Het worden drie dagen vol spektakel met adembenemende demonstraties op het water, bezichtigingen van schepen, presentaties van havenbedrijven en een uitgebreid cultureel programma.

Dutch Marines Rowing Challenge

Heel bijzonder vind ik dit project; (oud-)mariniers die 150 kilometer gaan roeien (van Vlissingen naar Rotterdam) om geld in te zamelen voor oud-mariniers die fysiek maar ook mentaal na hun dienstperiode in de problemen zijn geraakt. Zelfs de familieleden van mariniers die tijdens hun missies om het leven zijn gekomen krijgen steun en hulp. De roeiers vertrekken op donderdag en worden op zaterdagmiddag in de Rotterdamse haven verwacht.

World Duchenne Awareness Day

Het is weer tijd voor World Duchenne Awareness Day. De dag waarop wereldwijd mensen in actie komen voor meer bekendheid omtrent Duchenne Spierdystrofie. Het thema van dit jaar is Standards of Care. In het Nederlands vertaald als nieuwe zorgstandaarden voor Duchenne. Wat #WDAD18 wil bereiken is dat iedereen met Duchenne Spierdystrofie gebruik kan maken van dezelfde zorg- en informatievoorzieningen.

Duchenne Heroes: 9 t/m 15 september

Om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar de ongeneeslijke slopende spierziekte Duchenne wordt in zeven dagen tijd door meer dan 250 Duchenne Heroes een prachtige edoch loodzware route van 700 (of 500 km) over spectaculaire mountainbiketracks van Bure (België) naar Eindhoven gefietst. De netto opbrengst van de mountainbike tocht wordt gebruikt voor een medicijn en betere kwaliteit van leven voor jongens met Duchenne spierdystrofie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.