afbeelding versterkt nationale vrijwolligersdag

7 december – De Nationale Vrijwilligersdag | Verjaardag Amalia | Internationale Dag van de Burgerluchtvaart | Pearl Harbor Herdenkingsdag | Wereld Trick Shot Dag

De Nationale Vrijwilligersdag

De vlag kan uit! Nee niet voor de Nationale Vrijwilligersdag maar omdat onze toekomstige Koningin vandaag 18 jaar wordt. Wel een leuke bijkomstigheid zo voor op Nationale Vrijwilligersdag. Wat wordt er zoal georganiseerd op Nationale Vrijwilligersdag en waarom? Diverse gemeenten, organisaties en verenigingen bedanken op de Nationale Vrijwilligersdag hun vrijwilligers voor hun tomeloze en belangeloze inzet. Vrijwilligers worden vandaag (deze week) in het zonnetje gezet en verwend met een leuke attentie, een activiteit of zelfs een onderscheiding. Zolang het maar coronaproof is kan alles. En zolang het maar aansluit bij de mensen waarvoor het bedoeld is.

Eigenlijk moeten we vandaag allemaal eens stil staan bij het werk wat al die vrijwilligers verzetten. Want waar zouden we zijn zonder de vrijwilligers? De vrijwilliger is mijn inziens de smeerolie van onze maatschappij.

Zaterdag 11 december is de Nationale Vrijwilligersdag bij TTE

Op 11 december mogen alle vrijwilligers die deze zaterdag met ons zijn wezen plandelen even lekker graaien in de bloembollenbak. Dus iedereen die zaterdag meehelpt mag een zakje met bloembollen mee naar huis nemen. Hoeveel? Dat ligt aan het aantal mensen dat zaterdag meeloopt. De bloembollen zijn geheel belangeloos beschikbaar gesteld door Adopteer een Straat in samenwerking met Eindhoven Duurzaam. En dat vinden wij van Troep Troopers Eindhoven (TTE) geweldig omdat wij zelf geen fondsen hebben om een presentje te kunnen geven aan alle mensen die zich het gehele jaar belangeloos hebben ingezet voor een schoner Tongelre. Zo vieren wij op 11 december ook een beetje de Nationale Vrijwilligersdag van 7 december!

Plandelen? Plogging?

Wellicht zijn jouw wenkbrauwen licht fronsend omhoog gegaan bij het woord “plandelen”. Vind ik niet vreemd. Zoals je misschien weet (of niet maar dan nu wel) ben ik medeoprichter van de Troep Troopers Eindhoven. Dat is een burgerinitiatief om zwerfafval op te ruimen. In de wereld van zwerfafvalopruimers is het woord plandelen niet geheel onbekend. Het is de langzamere variant van plogging. Weer zoiets. Wat is plogging? Plogging is ontstaan uit een samentrekking van 2 Zweedse woorden: plocka (verzamelen) en jogging (joggen). Dat werd samengevoegd tot het woord plogging. Dus als je zegt “ik doe aan plogging” dan zeg je eigenlijk dat je tijdens je hardlooprondje (joggen) al het zwerfafval dat je tegenkomt verzamelt en thuis in de kliko gooit.

Plandelen is de langzamere variant. Ik zelf beoefen de sport plandelen. Dat woord is ontstaan uit de samentrekking van 2 Nederlandse woorden. Namelijk wandelen en plukken. En dan bedoel ik niet een kip plukken of aan je trui plukken. Nee daar bedoel ik het zwerfafval van de straat plukken.

Plandelen is super toegankelijk

Zoals je misschien weet (of niet maar dan nu wel) heb ik de chronische ziekte MS. Dat houdt in dat ik soms als ik bepaalde activiteiten wil doen maar niet mijn dag heb, ik dan in de rolstoel zit. Dat overkomt me ook weleens als ik wil gaan plandelen samen met de vrijwilligers van Troep Troopers Eindhoven. Dan kan ik kiezen om thuis te blijven of ik kies er voor om in de mijn elektrisch aangedreven rolstoel (in de scootmobiel kan ook) mee te doen. En dat kan. Je moet even je draai er in vinden en dan doe je volwaardig mee. En nee, dan heet het niet ineens plollen of plijden. Alhoewel? Waarom eigenlijk ook niet?!

Wat staat er nog meer in de agenda vermeld voor vandaag?

Deel dit bericht