foto ondersteunt blog dag van het joodse

6 september – Europese Dag van het Joodse Cultureel Erfgoed | Nationale Ziekendag | Bonaire dag | Speciaalbier Festival | Amsterdam City Swim

Europese Dag van het Joodse Cultureel Erfgoed

De Europese Dag van het Joodse Cultureel Erfgoed wordt door de European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture (AEPJ ) georganiseerd. Het is een jaarlijks terugkerende dag die altijd op de eerste zondag van september valt. Maar niet alle landen houden zich aan deze datum. In verschillende landen worden evenementen en activiteiten gepland voor en/of na 6 september.

Nederland is één van de landen die de dag op een andere datum houden. De Joods Erfgoed dag vindt in ons land zoals gebruikelijk tegelijk plaats met de Open Monumentendag. Dat is dus volgende week zondag.

Wat organiseert AEPJ?

Voor het eerst in 20 jaar zal dankzij nieuwe technologieën en de digitale wereld op de openingsdag een acht uur durend online programma worden gepresenteerd. Wat kun je verwachten? Conferenties, interviews, concerten en video’s over het Europese joodse erfgoed die een unieke kijk bieden op de geschiedenis en op joodse gemeenschappen van een groot aantal Europese landen. Er zijn live verbindingen met Luxemburg, Barcelona, Jeruzalem, Parijs en Oxford.

Wat wil Europese Dag van het Joodse Cultureel Erfgoed bereiken?

De Dag van het Joodse Cultureel Erfgoed wil laten zien hoe de Joodse cultuur en tradities in ieder land verankerd zijn in de plaatselijke cultuur. De organisatoren benadrukken dat juist door de opkomst van extreemrechts in Europa deze dag een sleutelfactor kan vervullen bij het tackelen van antisemitische stereotypen en vooroordelen die weerstand en intolerantie vergroten.

Dia di Boneiru / Bonaire dag

Op Bonaire dag viert men dat op 6 september 1499 het eiland is ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreizigers Alonso de Ojeda (1465-1515) en Amerigo Vespucci (1454-1512). In het Papiaments heet deze dag Dia di Boneiru wat Dag van de Vlag betekent. Bonaire dag is een officiële vrije dag in Bonaire.

Dag van de Vlag

De vlag van Bonaire werd goedgekeurd op 11 december 1981. Voor het ontwerp ervan was een prijsvraag onder de bevolking uitgeschreven. Doordat er geen overtuigend winnend ontwerp bij de inzendingen zat, is de vlag een compilatie van verschillende inzendingen geworden en werd gecreëerd door de toenmalige voorzitter van de Vlaggencommissie de heer Frans Booi. In het comité voor het vlagontwerp zat de tevens beroemde Amerikaanse vexilloloog (vlaggendeskundige) Whitney Smith. Hij was ook de bedenker van de vlaggen van Aruba en van Guyana.

Wat is de betekenis achter de vlag?

  • cirkel symboliseert een kompas en verwijst naar het feit dat Bonairianen goede zeelui en vissers zijn
  • de driehoeken staan voor gelijkheid voor alle mensen uit alle windstreken
  • zespuntige ster vertegenwoordigt de zes oorspronkelijke woonwijken op Bonaire: Kralendijk, Nikiboko, Tera Còrá, Antriol, Nòrt di Saliña en Rincon.
  • de rode kleur van de ster staat voor het bloed en de overlevingskracht van de Bonairiaan
  • gele baan staat voor de zon en de bloemen en verwijst naar de één keer per jaar bloeiende kibrahacha
  • de witte baan staat voor vrede en vrijheid
  • blauwe baan verwijst naar de zee

Nationale Ziekendag

Op de tweede zondag in september organiseert De Zonnebloem de Nationale Ziekendag. Wat is eigenlijk het doel van deze dag? Zoals je wellicht wel of niet uit eerste hand weet kan het wereldje van een chronisch zieke of gehandicapte soms klein zijn maar dat houdt niet per definitie in dat allen zielige eenzame mensen zijn. Precies zoals “normale” mensen vinden ook zij het leuk als iemand op de koffie komt, een praatje met ze maakt of dat er samen iets ondernomen wordt.

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht