afbeelding ondersteunt Geen Prostitutie Dag

5 oktober – Internationale Geen Prostitutie Dag | Internationale Dag van de Leraar | Wereld Habitat Dag | Wereld Architectuur Dag | Unesco Scholendag | Nationale Energie Week | Week van de Toegankelijkheid | Europese Week van Regio’s en Steden | Week van de Duurzaamheid | Week van het Huren | Week van de Opvoeding | Week van de Pijn (BE) | Week van de Veiligheid | Urban October

Internationale Geen Prostitutie Dag

De Internationale Geen Prostitutie Dag (International Day of No Prostitution) is een bewustwordingsdag die jaarlijks terugkomt op 5 oktober. Geen Prostitutie Dag werd voor het eerst in 2002 op enkele plaatsen in de Verenigde Staten en Australië georganiseerd. De Internationale Geen Prostitutie Dag wordt gezien als een instrument om prostitutie tegen te gaan. Deze dag wordt ondersteund door organisaties zoals de University of the Philippines Institute of Human Rights en de Coalition Against Trafficking in Women.

Evenementen die worden georganiseerd zijn onder andere: wake bij kaarslicht, paneldiscussies, bijeenkomsten, enzovoort. Ze zijn gericht op bewustwording van het belang van de strijd tegen prostitutie, de seksindustrie in het algemeen, mensenhandel en commerciële seksuele uitbuiting.

Kom op Geen Prostitutie Dag in actie tegen misbruik

Het zijn niet alleen de meest fanatieke antiprostitutie feministen die in actie komen op Geen Prostitutie Dag. De meest fanatieke zien prostitutie altijd als een vorm van mannelijke dominantie over vrouwen en een vorm van uitbuiting. De mildere gestemde zijn tegen gedwongen prostitutie maar erkennen daarentegen wel het recht van vrouwen om zich op vrijwillig basis in de prostitutie te begeven. Zij vinden het belangrijk om sekswerkersactivisme tegen misbruik te ondersteunen in plaats van te strijden tegen alle vormen van prostitutie.

In Nederland is prostitutie een legaal zolang het gaat om vrijwillige seks tussen volwassen. De legaliteit wil niet zeggen dat men de oogkleppen opheeft. De Nederlandse prostitutiebranche wordt zeker wel gezien als een branche die kwetsbaar is voor criminaliteit en mensenhandel.

Wereld Habitat Dag

Elk jaar organiseren UN-Habitat en haar partners in oktober de hele maand activiteiten, evenementen en discussies over stedelijke duurzaamheid. Zij noemen deze maand Urban October. Dit jaar starten de activiteiten van Urban October op Wereld Habitat Dag. Het doel van Wereld Habitat Dag is nadenken over de toestand van dorpen en steden, en over het fundamentele recht van iedereen op adequate opvang. Het is ook bedoeld om de wereld eraan te herinneren dat we allemaal de macht en de verantwoordelijkheid hebben om de toekomst van onze steden en dorpen vorm te geven.

Wereld Habitat Dag werd in 1985 ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en werd voor het eerst gevierd in 1986. Deze dag keert jaarlijks terug op de eerste maandag van oktober. Het thema van World Habitat Day 2020 is Housing For All: A better Urban Future.

Wereld Architectuur Dag

De initiatiefnemer voor World Architecture Day (UIA) laat Wereld Architectuur Dag bewust op dezelfde dag vallen als World Habitat Day. Wereld Habitat gaat over huisvesting en de link tussen architectuur en huisvesting is vrij makkelijk te maken vandaar de keuze van UIA. In mijn ogen een zeer logische keuze. De UIA heeft dit jaar gekozen voor het thema “Toward a better urban future.

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Vandaag starten 6 “weken van” en 1 maand thema:

Deel dit bericht