afbeelding versterkt dag van de vulpen

5 november – Internationale Dag van de Vulpen | Nationale Goed Nieuwsdag | Bank Transfer Day | Internationale Dag tegen Geweld en Pesten op School inclusief Cyberpesten | Werelddag voor Bewustwording rond Tsunami’s | Werelddag voor het Romani | Week van de Mediawijsheid | Kookboekenweek

10e editie Internationale dag van de Vulpen

Internationale Dag van de Vulpen vindt jaarlijks plaats op de eerste vrijdag in november. En dat al sinds 2012. Waarom is men met deze dag begonnen? Dag van de Vulpen is een pracht manier om het gebruik van vulpennen, en het plezier van schrijven in het algemeen, te promoten. Dat is de reden. Fountain Pen Day wordt door veel bedrijven en organisaties daarom over de hele wereld gevierd met aanbiedingen en promoties. Maak er gebruik van, zou ik zeggen.

Gastblogger Dick verhaalt over Dag van de Vulpen

Als Platform Handschriftontwikkeling, waar ik onderdeel van ben, hebben we 14 juni als Nationale Dag van de Vulpen aangehouden (de oorsprong van die dag is ons niet bekend). Het Scryption, het museum voor schriftelijke communicatie en sociale media vierde jarenlang op de laatste zaterdag van september de Dag van de Vulpen. Dan kwamen vulpenliefhebbers, schrijvers en verzamelaars bij elkaar in Tilburg, om hun hart op te halen aan de vele bijzondere exemplaren van dit klassieke schrijfinstrument. Verzamelaars uit binnen- en buitenland toonden er de mooiste vulpennen uit hun eigen collectie. Tot 2011, toen het Scryption zijn deuren sloot, omdat het niet langer subsidie van de gemeente Tilburg kreeg.

Wat gebeurde met de collecties vulpennen uit Het Scryption?

Een collectie van 30.000 museumstukken bleef bij de opheffing van Het Scryption achter. Waaronder dus een prachtige collectie vulpennen en inktstellen. De totale collectie werd opgeslagen op de zolder van het Fraterhuis in Tilburg. Daar heeft het een jaar lang gelegen. Drie ondernemers hebben na dat jaar de collectie opgekocht en de museumstukken opnieuw geregistreerd en onderzocht. De collectie is daarna per object verkocht. Uit dit traject is de stichting Onterf Goed ontstaan.

De geschiedenis van de vulpen in een notendop

De oudste vulpen stamt uit 1884 en werd gemaakt door Waterman, nog steeds een bekende merknaam van vulpennen. Daarvóór had je de kroontjespen en de ganzenveren. De komst van de vulpen was ideaal: je hoefde niet meer met pen én inkt te sjouwen en je hoefde niet meer voortdurend je pen in de inkt te dopen om een paar woorden te schrijven.

Hoe het allemaal begon

Het begon allemaal op de eerste vrijdag van november in 2012 toen de eerste Fountain Pen Day werd gevierd. Op dat moment steunden 49 leveranciers deze dag en het werd gevierd door ongeveer 600 mensen. De laatste editie in 2015 sloegen 108 verkopers de handen ineen en meer dan 10.000 mensen vierden deze dag. Het is niet duidelijk wat er in 2016 is gebeurd, de officiële website geeft er geen informatie over.

Hoe ga jij Dag van de Vulpen vieren?

Maar laten we deze dag in stand houden door het vandaag samen te vieren. Een ideale dag om zelf de vulpen ter hand te nemen! Ga vandaag eens op zoek naar een mooi vel papier en schrijf iemand een handgeschreven brief met vulpen. Dat is eens wat anders dan een appje of een email. Probeer eens een ander handschrift uit, als je niet tevreden bent over dat van jou.

Op Pinterest vind je veel inspiratie van diverse handschriften. Ook kun je met een andere, vriendelijker kleur inkt schrijven. Wel je vulpen even reinigen hè! Misschien is het zelfs een idee dat je een vulpen cadeau geeft aan een vriend die er nog geen bezit. Gewoon om het vulpenvirus onder vrienden en familie te verspreiden. En handschrift als cultureel erfgoed te borgen en in ere te houden. Bij Diplomat Benelux en Promo2000 blijven ze het schrijven met een mooie pen, het liefst een vulpen, promoten. Vandaag schrijven wij met een vulpen. Jij toch ook?

(dankjewel Dick Schermer voor een interessante blog)

Goed nieuws! Nog meer dagen en weken om te armen vandaag

Deel dit bericht