afbeelding versterkt dag van de vulpen

14 juni – Dag van de Vulpen | Wereld Bloeddonor Dag | Week van de HSP | Wereld Komkommer Dag | Dag van de BOA / BOA Webinar Weken

Dag van de Vulpen is afkomstig van gastblogger Platform Handschriftontwikkeling

Dag van de Vulpen

Wat is een vulpen? Volgens van Dale is een vulpen: pen met reservoir voor de inkt. Dat reservoir onderscheidt een vulpen van oeroude voorgangers als een houtje met een scherpe punt, een rietstengel of een ganzenveer, schrijfgereedschap dat men steeds opnieuw in inkt doopt. Uit opgravingen blijkt dat de eerste vulpennen met een soort reservoir al in de 10 e eeuw in Egypte voorkwamen. Belangrijke stappen in de ontwikkeling van de vulpen werden gezet in het midden van de 19e eeuw toen er patenten werden aangevraagd voor onder andere:

  • het materiaal waarmee de houder en de dop konden worden gemaakt, een soort rubber genaamd galaliet
  • manieren om inkt constanter van samenstelling te maken
  • de penpunt; door het plaatsen van een iridium balletje op de penpunt werd het schrijfcomfort stukken beter

In 1884 werd er door Lewis Edson Waterman een patent aangevraagd op een vulpen met een inkttoevoer met drie groeven, waardoor de inkt zonder onderbreking naar de penpunt kon vloeien. Dit was de voorloper van de vulpen zoals we die tegenwoordig kennen.

De vulpen anno nu

Door vele schrijffanatici wordt nog altijd graag met vulpen geschreven. Het is dan ook een flexibel en persoonlijk schrijfinstrument, waarmee met weinig kracht soepel kan worden geschreven. Dit is dan ook één van de eigenschappen die ervoor zorgt dat de vulpen op de basisschool een graag gebruikt schrijfinstrument is bij het leren schrijven. Een vulpen schrijft alleen als je hem goed vasthoudt. Kinderen die leren schrijven krijgen hierdoor direct feedback over hun pengreep. Een balpen vraagt een grotere plaatsingshoek.

Voor een ongeoefende schrijver maakt het balletje in een balpen de pen lastiger te sturen, dan een pen met een vaste punt. Ook kost het meer inspanning. Bovendien wordt de schrijfdruk door een balpen niet veerkrachtig opgevangen. Door een balpen wordt verkramping in de hand gewerkt en het gebruik ervan bevordert de ontwikkeling en instandhouding van de fijne motoriek niet. Een warm pleidooi dus voor het inzetten van de vulpen bij het leren schrijven!

Hoe zit het met de toekomst van de vulpen?

Wat heeft de toekomst in petto voor de vulpen? Naast alle digitale ontwikkelingen wordt het grote belang van schrijven met de hand wordt steeds vaker met onderzoek bevestigd. Hoewel er minder met de hand geschreven wordt zal het handschrift zeker niet verdwijnen. Sterker nog, de waarde ervan kan juist toenemen. Een (al dan niet met vulpen) geschreven tekst, kaart of aantekening springt eruit! Het symboliseert persoonlijke aandacht en wat je zelf hebt opgeschreven beklijft beter. En, mocht het dan niet als schrijfgereedschap zijn, dan kan een vulpen ook als luxeartikel of statussymbool dienstdoen.

Wat dacht u van het duurste exemplaar ter wereld? De Fulgor Nocturnus is gemaakt door de Italiaanse vulpenproducent Tibaldi. Hiervan bestaat één uniek exemplaar, versierd met 945 zwarte diamanten en 123 robijnen, uitgevoerd aan de hand van de goddelijke proporties van de gulden snede. Deze vulpen is in 2010 op een veiling in Shanghai verkocht voor een slordige 6,5 miljoen euro, wat het de duurste pen ter wereld maakt. Voor meer informatie over schrijven met de hand; neem een kijkje bij het Platform Handschriftontwikkeling .

Bronnen:

Wereld Bloeddonor Dag

Het doel van Wereld Bloeddonor Dag is tweeledig; a) meer bewustzijn creëren over de noodzaak van veilig bloed en bloedproducten voor transfusie, b) stilstaan bij de belangrijke bijdrage van de (onbezoldigde) bloeddonors. De dag biedt actievoerders natuurlijk ook de gelegenheid actie te voeren voor meer middelen en een betere infrastructuur. Waarom een betere infrastructuur? Als je ergens makkelijker naar toe kunt ben je ook eerder genegen om te gaan. Ergo meer bloeddonors.

Het kunnen geven van bloedtransfusies met veilig bloed en bloedproducten is cruciaal voor de zorg en volksgezondheid. Hierdoor worden namelijk miljoenen levens gered en ligt een hogere levenskwaliteit voor patiënten binnen handbereik. Het kunnen geven van bloedtransfusies met veilige bloed is overal op de wereld even belangrijk maar de toegang tot dit is niet voor iedereen weggelegd. Vooral in ontwikkelingslanden is er een tekort aan veilig bloed en bloedproducten.

De campagne van het jaar 2021

Voor de campagne van dit jaar is de slogan van Wereld Bloeddonor Dag: Geef bloed en houd de wereld kloppend, gekozen. Deze slogan benadrukt de essentiële bijdrage die bloeddonors leveren om de wereld draaiende te houden door levens te redden en de gezondheid van anderen te verbeteren. De hoop is dat deze slogan mensen wereldwijd inspireert om ook bloeddonor te worden. Bijzondere aandacht gaat uit naar de rol die jongeren spelen bij het waarborgen van veilige bloedvoorziening. In veel landen hebben jongeren het initiatief genomen om activiteiten te organiseren die gericht zijn op het vrijwillig geven van bloeddonaties.

Volgende dag en weken staan ook op de agenda vandaag

Deel dit bericht