afbeelding versterkt vrouwenvoetbal

5 juli – EK Vrouwenvoetbal | Internationale Bikini Dag | X-Day

EK Vrouwenvoetbal 2022

Morgen gaat dan eindelijk het Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal in Engeland van start. En nog wel de dertiende editie. Is dit een slecht voorteken? Als de vrouwen hun titel niet kunnen verdedigen dan hoeft het niet perse daaraan te liggen. Want even tussen ons gezegd en gezwegen, het vrouwen elftal draait niet zo goed als onder Wiegman. Nu kunnen we de coach de schuld geven maar heel eerlijk gezegd de dames mogen den hand in den boezem steken. Ons Nederlands Elftal is niet echt een vaste waarde geweest op de 12 voorgaande eindtoernooien. Slechts drie keer eerder traden zij aan op een EK eindtoernooi, dat was in 2009, 2013 en 2017.

Dat toernooi van 2017 zit nog vers in het collectief geheugen mag ik aannemen. Onze vrouwen werden Europees kampioen in eigen land. Flikt Sarina Wiegman dit kunstje nu ook met de Engelse dames? Dat weten we snel genoeg. Eerlijk gezegd zal me dat niet verbazen!

Wie spelen de openingswedstrijd?

Het toernooi start op woensdag 6 juli met de openingswedstrijd tussen Engeland en Oostenrijk. De wedstrijd begint om 21:00 uur en wordt gespeeld op Old Trafford (capaciteit: 74.879). Deze 2 landen zitten in Poule A. Nederland zit in Poule C en spelen twee van de drie groepswedstrijden in Sheffield (capaciteit: 32.702), het andere duel in Leigh (capaciteit: 12.000). De finale wordt op 31 juli gespeeld in Wembley.

Twee wetenswaardigheidjes, de eerste: Noord-Ierland debuteert op een eindtoernooi voor vrouwen. De tweede: er wordt voor het eerst gebruik gemaakt van een videoscheidsrechter (VAR) en doellijntechnologie. Er valt nog iets mede te delen. Rusland is, vanwege de Russische inval in Oekraïne geschorst van het eindtoernooi. Dat maakte de UEFA op 2 mei 2022 bekend. De UEFA heeft Portugal, dat in de play-offs van Rusland verloor, aangewezen als plaatsvervanger.

Speelschema Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal

Voor Nederland staat de eerste wedstrijd op zaterdag 9 juli op het programma tegen Zweden. Daarna spelen de Oranje Leeuwinnen woensdag 13 juli om 21:00 uur tegen Portugal. De laatste groepswedstrijd wordt gespeeld tegen Zwitserland, dat is op zondag 17 juli om 18:00 uur. De eerste twee landen uit de poule kwalificeren zich voor de kwartfinale van het EK. Benieuwd naar alle wedstrijden en data? Check dan het volledige speelschema op bijvoorbeeld ekvoetbal.nl.

Datum & Tijd Thuis Uit
Za 9 juli 21:00  Nederland Zweden
Wo 13 juli 21:00  Nederland Portugal
Zo 17 juli 18:00  Zwitserland Nederland

Volledige selectie bekend

De complete van selectie van de Oranje Leeuwinnen is ook al bekend. Bondscoach Mark Parsons kon 23 speelsters selecteren. En het zijn deze dames geworden: Daphne van Domselaar, Barbara Lorsheyd, Sari van Veenendaal, Kerstin Casparij, Caitlin Dijkstra, Merel van Dongen, Stefanie van der Gragt, Dominique Janssen, Aniek Nouwen, Marisa Olislagers, Lynn Wilms, Danielle van de Donk, Damaris Egurrola, Jackie Groenen, Victoria Pelova, Jill Roord, Sherida Spitse, Lineth Beerensteyn, Esmee Brugts, Renate Jansen, Romée Leuchter, Lieke Martens en Vivianne Miedema.

Je moet schieten, anders kun je niet winnen.

Langs deze weg wens ik onze OranjeLeeuwinnen heel veel succes. Jullie hoeven maar een paar uitspraken te onthouden tijdens dit toernooi om je titel met succes te verdedigen: de bal is rond, als jij niet scoort dan scoort je tegenstander en als uitsmijter de wedstrijd is pas gespeeld na het laatste fluitsignaal. #NothingLikeOranje

Klik op de dag en ontdek welke verhalen achter de dagen zitten:

Deel dit bericht