afbeelding versterkt vrijwilligers dag

5 december – Internationale Vrijwilligers Dag | 2e zondag van de Advent | Sinterklaas | Internationale Ninja Dag | Wereldbodemdag | Klausjagen

Internationale Vrijwilligers Dag

Op 17 december 1985 heeft de Verenigde Naties 5 december uitgeroepen tot International Volunteer Day (IVD). Internationale Vrijwilligers Dag is een kans voor individuele vrijwilligers, leefgemeenschappen en organisaties om hun bijdragen aan ontwikkeling op lokaal, nationaal en internationaal niveau te promoten. Deze dag is een erkenning voor de inzet van de duizenden vrijwilligers en organisaties die klaarstaan in tijden van crisis. Maar ook biedt deze dag een unieke kans voor mensen en vrijwilligersorganisaties om samen te werken met overheidsinstanties, non-profit instellingen, leefgemeenschapsgroepen, de academische wereld en de particuliere sector.

Door de jaren heen is Internationale Vrijwilligers Dag vaak strategisch gebruikt: landen hebben zich gericht op de bijdragen van vrijwilligers aan het bereiken van de millenniumdoelstellingen.

Vrijwilligers bouwen mee aan onze gemeenschappelijke toekomst

Thema 2021 is Volunteer now for our common future. De organisator VN wil mensen, of ze nu besluitvormers of wereldburgers zijn, inspireren om NU actie te ondernemen. De VN stelt dat voor de generaties van MORGEN wij onze verantwoordelijkheid dienen te nemen. Wij zullen NU zaken moeten veranderen voor een meer gelijke en inclusieve toekomst voor ons allemaal. En daarvoor zijn vrijwilligers onmisbaar. Door te enthousiasmeren, erkennen en promoten van het vrijwilligerswerk zullen meer mensen bereid zijn om vrijwilligerswerk te willen doen. Waarom dat belangrijk is? Vrijwilligers zijn betrokken mensen. Wanneer mensen betrokken raken bij bijvoorbeeld het vinden van oplossingen voor belangrijke vraagstukken dan zullen de door hen aangedragen oplossing een breder draagvlak hebben en ook beter beklijven.

2e zondag van de Advent

Op de 2e zondag van de Advent wordt de tweede kaars op de adventskrans aangestoken. Hoe meer kaarsen branden hoe meer licht, hoe dichter bij Jezus; het Licht. Kortom de katholieken kijken op de 2e zondag van de Advent uit naar de komst van Jezus, “het Licht der wereld”.

Ook deze kaars heeft de kleur paars. Waarom paars? Paars geldt als de kleur van boete en bezinning, van inkeer en daarmee ook van voorbereiding. Paars kan je zien als zwart waardoorheen het licht schijnt.

Sinterklaas

Net zoals vorig jaar mogen we maar een beperkt aantal mensen over de vloer hebben. Ook vraag ik me dit jaar net zo weer af in hoeverre mensen in het Sinterklaasweekend zich hier aan gaan houden. Dat merken we over een weekje wel als de besmettingen dan wel of niet gaat stijgen. Gelukkig hebben wij daaar géén last van, mijn blik richt zich op Tweede Kerstdag. Dan wordt het Sinterklaasfeest voor volwassenen gevierd. Gelukkig kan Sinterklaas zijn stokje over geven aan zijn neef Santa Claus. Wordt anders allemaal een beetje te veel voor die ouwe baas.

Wat wordt op deze zondag wereldwijd nog meer (of niet) gevierd?

Deel dit bericht